Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel první kosmonaut, který vystoupil do vesmíru. Leonov (†85) podlehl těžké nemoci

Aktualizováno -
11. října 2019
16:19
Autor: ČTK, tva - 
11. října 2019
14:30

Ve věku 85 let zemřel bývalý sovětský kosmonaut Alexej Leonov, který 18. března 1965 jako první člověk vystoupil do otevřeného kosmu. Informovala o tom ruská média s odvoláním na páteční oznámení Leonovovy spolupracovnice Natalije Filimonovové.

„Alexej Leonov skonal dnes (v pátek) v 11:40 v moskevské nemocnici po dlouhé těžké nemoci,“ upřesnila podle tiskových agentur Filimonovová.

Zúčastnil se i mise Sojuz-Apollo

Leonov byl v pořadí jedenáctým sovětským kosmonautem. Do historie dobývání vesmíru lidstvem se kromě prvního výstupu do otevřeného kosmického prostoru před 54 lety zapsal i v roce 1975.

Posádka Sojuz-Apollo v roce 1975. Leonov je na snímku stojící muž vpravo. Posádka Sojuz-Apollo v roce 1975. Leonov je na snímku stojící muž vpravo. | NASA

Byl účastníkem prvního společného letu sovětské a americké lodě. Obě lodě, Sojuz-19 a Apollo, se spojily a jejich posádky se vzájemně navštívily.

Díky Leonovovi dostali kosmonauti pistole

Méně se ví o tom, že Leonov byl podle ruských zdrojů iniciátorem doplnění výbavy sovětských kosmonautů zbraní. Od roku 1982 se díky němu v záchranné soupravě posádek vyskytovala rovněž lovecká tříhlavňová pistole TP-82.

S návrhem Leonov přišel na základě zážitků z památného letu v roce 1965. Loď Voschod 2, v níž tehdy letěl společně s Pavlem Beljajevem, měla při návratu na Zemi problémy, a proto nouzově přistála daleko od místa plánovaného dosednutí. Kosmonauti pak museli přežít v divoké přírodě dvě mrazivé noci.

Zobrazit celou diskusi