Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruským kosmonautům má v nouzi pomoci pistole. Zbraň po vzoru 80. let prochází testy

Nouzovou sadu pro ruské kosmonauty má doplnit pistole
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
18. září 2019
19:00

Nouzovou sadu pro ruské kosmonauty by měla doplnit pistole, podobně jako ji měli k dispozici jejich sovětští kolegové v osmdesátých letech 20. století. Podle agentury TASS šéf ruské kosmické agentury Dmitrij Rogozin ve středu řekl, že tato nová zbraň se už připravuje.

„Tato zbraň se v podstatě už testuje. Pracujeme na ní,“ sdělil Rogozin novinářům. Podle něj je velmi pravděpodobné, že se pistole stane součástí sady pro mimořádné situace za půldruhého roku.

Šéf Roskosmosu v této souvislosti připomněl, že v dobách Sovětského svazu byli kosmonauti vybaveni tříhlavňovou pistolí - dvě měly ráži 12,5 milimetru a jedna 5,45 milimetru. Jednalo se o loveckou neautomatickou pistoli TP-82, použitelnou zejména k ochraně před zvěří při nouzovém přistání na odlehlém místě v divočině. Dnes posádky kosmických lodí nic podobného nemají.

S iniciativou zařadit zbraň do výbavy kosmonautů přišel v roce 1979 Alexej Leonov, který v roce 1965 jako první člověk vystoupil do volného kosmického prostoru. Poprvé byla TP-82 do záchranné soupravy posádek zařazena, jak naznačuje její označení, v roce 1982.

Na Dálném východě se zbraň může hodit

Rogozin poukázal na to, že se ruské pilotované kosmické programy postupně přenesou na kosmodrom Vostočnyj na ruském Dálném východě. To podle něj může znamenat i přistání v této oblasti, která je lesnatá a řídce osídlená. Proto by se kosmonautům hodila zbraň podobná TP-82, ale samozřejmě moderního typu.

Zobrazit celou diskusi