Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Po trapasu zamířila k Měsíci nová sonda Indů. Chtějí navázat na USA, Rusy a Číňany

Autor: ČTK - 
22. července 2019
11:56

Indie dnes úspěšně vyslala do kosmu sondu Čandrájan-2 (Měsíční loď 2), která se v září pokusí měkce přistát na Měsíci, což se dosud podařilo jen Spojeným státům, Rusku a Číně. Start rakety GSLV Mk.3 přenášela indická vesmírná agentura ISRO živě přes internet. A šlo o nápravu předchozího neúspěšného startu, který zhatily blíže nespecifikované technické problémy.

Raketa odstartovala z indického kosmodromu Šríharikóta podle plánu v 14:43 místního času (11:13 SELČ). Dnešní termín byl náhradní, protože původně chystaný start v noci na 15. července musel být odložen kvůli blíže nespecifikovanému technickému problému.

Sondu tvoří družice, která bude obíhat kolem Měsíce, přistávací modul s vědeckými přístroji a šestikolové robotické vozítko. Dosednutí na povrch souputníka Země bylo původně plánováno na 6. září, nyní lze přistání očekávat kolem poloviny září.

Úkolem družice vedle datové podpory aparátů na povrchu bude z oběžné dráhy kolem Měsíce provádět snímkování ve vysokém rozlišení. Přistávací modul pak bude provádět seismografická, teplotní a elektromagnetická měření. Vybaven je i americkým zrcadlovým systémem, který v rámci přesného měření vzdálenosti Země od Měsíce a přesného určení pozice sondy odráží laserový parsek zpět do místa původu.

Pro Indii je to již druhá mise k Měsíci, kam v roce 2008 vyslala družici Čandrájan-1 (Měsíční loď 1), která kroužila kolem Měsíce a která byla o rok později prohlášena za ztracenou. Součástí první generace Čandrájanu byla i dopadová sonda, která se nárazem o měsíční povrch zničila.

Taurus70 ( 22. července 2019 21:23 )

Direct1 zato Cesi jsou vyzrani jak prasata a o rakete se jim muze jenom zdat😂😂😂😂a to nemluvim o vesmirnych technologiich💩💩💩

ivoadler ( 22. července 2019 14:54 )

Ano, USA, Rusko, Čína, dnes Indie. Takhle se rýsuje rozložení politických sil ve světě. Nevíte, prosím vás, o nějakém Česku?

direct1 ( 22. července 2019 12:17 )

Indové chcípají hlady, ale raketu na Měsíci mít musejí.

Zobrazit celou diskusi