Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Startující Sojuz trefil blesk: Stejně jako Apollo 12 před 50 lety

Autor: vk, ČTK - 
28. května 2019
22:27

Stačila vteřina, a dlouhé měsíce příprav na start rakety Sojuz-2 mohly skončit fiaskem. Deset vteřin po jejím vypuštění z ruského kosmodromu Pleseck totiž do raketového nosiče udeřil blesk!

Elektrický výboj naštěstí žádné škody nenapáchal, a Sojuz tak mohl dál pokračovat vzhůru do vesmíru, kam dopravuje družici navigačního systému Glonass. Ne vždy ale setkání s blesky proběhne bez následků...

Třeba jako se to stalo v listopadu 1969 při americkém letu Apolla 12. Raketa Saturn tehdy rovněž startovala za velmi špatného počasí a 36 vteřin po startu do ní udeřil blesk. Ochranné obvody palivových článků tehdy v servisním modulu detekovaly přepětí a všechny tři články odpojily.

Jenže o dalších 16 vteřin později přišel druhý úder blesku, který vyřadil umělý horizont (přístroj zobrazující vodorovnou rovinu a osu kolmou k zemskému povrchu). V tu chvíli už blikaly snad všechny varovné kontrolky na kontrolním panelu modulu a velká část přístrojů byla vyřazená. Přesto se ale NASA rozhodla, že let astronautů Charlese Conrada (†69) a Alana Beana (†86) bude pokračovat. Díky tomu mohli úspěšně přistát na Měsíci v oblasti zvané Oceán bouří.

Rakety výboje přitahují

Blesky jsou považovány za rizikový faktor startů, protože mohou poškodit nosiče či jejich náklad. Rakety jsou nicméně na blesky připraveny a není výjimečné, že raketa sama elektrostatický výboj při průchodu mračny vyvolá.

Taurus70 ( 29. května 2019 07:01 )

PPP150W ten Mesic je i dnes diskutabilni a mate pravdu Americane delaji vsechno lepe i rozstrel kosmonautu po obloze misto ohnostroje to se hloupym Rusakum dosud nepovedlo😂😂😂😂

PPP150W ( 29. května 2019 00:03 )

Jistě. Ten americký šrot přistál na měsíci s kosmonauty po dvou úderech blesku a ještě se dokázal vrátit. Rusové tam dodnes nebyli vy vědátore. Anyste so z těch Rusů menadělal do kalhot.

Taurus70 ( 28. května 2019 23:36 )

Hold neni to Americky srot😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi