Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prokletý Sojuz? Příčina havárie rakety byla zřejmě stejná jako před 32 lety

Autor: ČTK - 
23. října 2018
06:32

Příčina havárie rakety Sojuz z 11. října, kvůli níž musela dvoučlenná posádka nouzově přistát, byla zřejmě identická se závadou, která v roce 1986 způsobila obdobnou havárii nosné rakety Sojuz. Napsal to americký časopis Aviation Week & Space Technology na základě analýzy dosavadního vyšetřování.

Podobnost obou havárií připustil podle amerického časopisu ředitel sekce Roskosmosu pro pilotované lety Sergej Krikaljov. V obou případech došlo k výpadku signálu ze snímače, který způsobil vadné oddělení bočního motoru nosné rakety. Havárie z března 1986, při níž se zřítila raketa se sovětskou vojenskou družicí, byla do letošního incidentu poslední katastrofou většinou spolehlivě fungujících Sojuzů.

Ruští odborníci podle časopisu rekonstruovali celý řetězec událostí, který k havárii z 11. října vedl. Výsledky mají být známy už brzy a nový start Sojuzu se prý může uskutečnit už na přelomu listopadu a prosince. Zatím se předpokládalo, že příští Sojuz odstartuje až příští rok na jaře, nanejvýš koncem letošního roku.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nazor ( 4. prosince 2018 15:59 )

To jste napsal pěkně pane Bláho

Antonin Blaha ( 23. října 2018 09:59 )

Proc proklety?,Stovky letu do vesmiru probehly ok na rozdil od Americkych raketoplanu ktere predvadely pyrotechnicke efekty i s lidskou posadkou😕

Zobrazit celou diskusi