Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po stopách Curieové: Nobelovu cenu za ekonomii si odnesli manželé bojující s chudobou

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2019
09:01

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii si mezi sebou rozdělili Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou, a to za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě. Banerjee a Duflová jsou manželé, stali se teprve šestým manželským párem, kde jsou oba partneři laureáty Nobelovy ceny, a pátým párem, který ocenění získal za společnou práci. Na svém kontě mají i jedno prvenství, jsou prvními manžely, kteří obdrželi Nobelovu cenu za ekonomii, uvedla stanice BBC.

Co se párů s Nobelovou cenou týče, prvním držitelem ocenění za ekonomii, který měl za manželku rovněž držitelku Nobelovy ceny, byl Gunnar Myrdal, ten cenu získal v roce 1974. Jeho manželka pak v roce 1982 obdržela Nobelovu cenu za mír.

Vůbec prvním sezdaným párem, který cenu získal, byli v roce 1903 Marie Curieová a její manžel Pierre. V jejich stopách šla nejstarší dcera páru Irene Joliotová-Curieová, ta byla oceněna společně s manželem Fredericem Joliotem v roce 1935.

V roce 1947 se laureáty Nobelovy ceny stali lékaři Carl Ferdinand Cori a jeho žena Gerty Theresa. V roce 2014 pak také za lékařství získali cenu manželé Moserovi, Edward a May-Britt.

Manželé zkoumají chudobu

Za posledních 20 let se profesoři prestižní univerzity MIT v Massachusetts Banerjee (58) a Duflová (46) snažili pochopit život v chudobě „ze všech jeho stran“. Podle nich je to právě „nepochopení chudoby“, které vede k tomu, že se proti ní nedaří bojovat.

Banerjee pochází z původně z Indie, on a Pařížanka Duflová vyrůstali v úplně jiném světě. Francouzka se o extrémní chudobě dočetla v komiksu o Matce Tereze, ve kterém se mluví o přelidněné Kalkatě a životě v naprosté bídě. Ve svých 24 letech jako studentka MIT Kalkatu navštívila, místo chudoby a špíny, které očekávala, našla zelené stromy a vyprázdněné ulice.

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali manželé Abhijit Banerjee  a Esther Duflová. Na snímku matka ekonoma Banerjeeho. Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali manželé Abhijit Banerjee a Esther Duflová. Na snímku matka ekonoma Banerjeeho. | Reuters

Vědci: Chudáky si představujeme jako literární postavy

Oproti tomu jako šestiletý chlapec Banerjee dobře věděl, že v chudobě se nežije ve středu Kalkaty, ale na jejích okrajích, které lemují chudinské slumy. „Boj s chudobou, jak ho známe, je plný klišé. Chudí lidé se nám jeví jako postavičky z literatury, lenoši a baviči, poctiví a zloději, agresivní a pasivní, bezmocní a soběstační,“ píší Banerjee a Duflové ve své práci, kde analyzují skutečnou podstatu chudoby.

Hlavním problémem je podle manželů to, že chudí lidé jsou litováni. Další chybou je, že je společnost nepovažuje za dobře informované o jejich ekonomické existenci. „Tohle nedorozumění bohužel podkopává snahu bojovat s chudobou. Jednoduché problémy vyžadují jednoduchá řešení, ne okamžité zázraky, o kterých se ukázalo, že jsou méně než zázračné,“ dodávají manželé.

Je podle nich „třeba přestat nahlížet na chudé jako na postavičky z komiksů, ale zaměřit se na pochopení jejich života“. Manželé svůj výzkum zahájili v roce 2003, kdy na MIT otevřeli výzkumnou laboratoř J-Pal, během společného projektu se sblížili a v roce 2015 se vzali. Jejich práce je založená na randomizovaných studiích.

Na chudobu neexistuje zázračný lék

Zkoumali, jak chudí žijí, co kupují, jak se starají o zdraví svých dětí, kolik mají dětí, jestli jejich děti chodí do školy nebo jestli se dobře stravují a mají dost jídla. Právě jejich výzkumy o stravovacích návycích chudiny jsou považovány za „mimořádně fascinující“. Manželé dodávají, že „neexistuje žádný lék, který by jako mávnutí hůlkou vyléčil chudobu“. Podle nich někdy stačí málo, třeba i podstatná informace.

„Chudé země nejsou ztracené země řítící se do záhuby, protože jsou chudé nebo nemají zrovna nejšťastnější minulost. Hlavním nepřítelem, se kterým chudé národy musí bojovat, je ignorantství, ideologie a apatie,“ shodují se manželé. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi