Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za nápad na zmírnění chudoby 20 milionů: Nobelovu cenu za ekonomii mají tři vědci

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou (14. 10. 2019)
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou (14. 10. 2019)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. října 2019
12:35

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou, a to za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě. Oznámila to v pondělí Královská švédská akademie věd. Duflová je teprve druhou ženou, která Nobelovu cenu za ekonomii dostala, a zároveň nejmladším laureátem.

„Letošní laureáti zavedli nový přístup, jak získat spolehlivé odpovědi ohledně nových způsobů boje se světovou chudobou,“ uvedla akademie v prohlášení. S oceněním je spojena finanční odměna devět milionů švédských korun (21,4 milionu Kč).

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové. I loni ocenění dostali dva Američané: William Nordhaus za výzkum vztahů mezi ekonomikou a klimatickými změnami a Paul Romer za výzkum interakce mezi ekonomikou a technologickými inovacemi.

Minulý týden byli postupně oznámeni laureáti Nobelových cen za medicínu, fyziku, chemii, literaturu a za mír. Na vyznamenané čeká kromě finanční odměny i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou (14. 10. 2019) Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou (14. 10. 2019) | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 14. října 2019 13:16 )

A dá se ten nápad na zmírnění chudoby vůbec realizovat?! Nebo jinak... kdy se s tím asi začne?!? Nebo je to jen "papír snese všechno?"

Nezadat ( 14. října 2019 13:06 )

Kdyby to dostala ta psychopatka,tak už celou zkorumpovanou nobelovku můžou strčit rovnou do řiti.Chudák Alfréd Nobel se obrací vztekem a zoufalstvím v hrobě nad tím co z dobrého úmyslu udělali za frašku.

Zobrazit celou diskusi