Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zášť před mší za Gotta? Premiér odmítl letět se šéfem parlamentu, Slovensko vyslalo dva speciály

Autor: trm, ČTK - 
13. října 2019
17:45

Hned dva vládní speciály vypravilo v sobotu do Prahy na zádušní mši za Karla Gotta Slovensko. V jednom premiér Peter Pellegrini, ve druhém předseda parlamentu Andrej Danko. Za vším je podle všeho nevraživost obou ústavních činitelů, Pellegrini nechtěl Danka vzít do „svého“ letadla, informuje portál Pluska.sk. Slováci uctili památku Karla Gotta v neděli na Bratislavském hradě mší. Bohoslužbu sloužil biskup František Rábek, zúčastnila se jí řada poslanců, českou stranu zastupoval šéf Sněmovny Radek Vondráček.

„Předseda parlamentu Andrej Danko navrhl premiérovi Peteru Pellegrinimu, aby letěli do Prahy společně. Ten odmítl s tím, že letí z Popradu,“ řekl serveru Dankův mluvčí Tomáš Kostelník. Šéf parlamentu letěl do Prahy z Bratislavy.

Premiér měl podle své mluvčí Patrície Macíkové den před mší náročný pracovní program. Ve Štrbském plese se mimo jiné účastnil Tatra summitu, který končil až pozdě večer. „Vzhledem k časové a organizační náročnosti využil jedinou efektivní možnost, která přicházela v úvahu a letěl z Popradu. Využil tak letadlo, které už bylo na popradském letišti,“ vysvětlila mluvčí.

Na Slovensku platí pravidlo, že tři nejvyšší ústavní činitelé nemohou letět najednou letadlem mimo území republiky. To by se ale v tomto případě nestalo, protože prezidentka Zuzana Čaputová, která s oběma muži patří mezi nejvyšší činitele, v Praze na rozloučení s Gottem nebyla. Přes velvyslanectví nechala do katedrály sv. Víta doručit smuteční věnec, za což ji Slováci už v týdnu tvrdě kritizovali.

Slováci uctili Karla Gotta mší

Mši na počest Gotta na Bratislavském hradě, kde se bohoslužby běžně nekonají, nechal zorganizovat šéf slovenské sněmovny Andrej Danko. „Karel Gott pěstoval krásu zpěvu, krásu hudby. Doufáme, že ho cesta přivede na cestu k Bohu,“ řekl Rábek, který je duchovním ve slovenské armádě.

Mše na Bratislavském hradě se kromě Danka a Vondráčka zúčastnilo několik slovenských ministrů a poslanců, ale i veřejnost. V hradní kapli byla vystavena velká fotografie se zpěvákovou podobiznou.

Slovenští politici ale i řada obyvatel Slovenska dříve vyjádřila soustrast nad jeho úmrtím také zápisem do kondolenční knihy na českém velvyslanectví v Bratislavě. Lidé u budovy ambasády rovněž zapalovali svíčky, položili květiny nebo fotografie zpěváka.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd  - Česká televize
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Brnooo ( 14. října 2019 02:38 )

Jen jestli to zas není "jbp". Jistě mnozí vzpomenou na nehodu u Smolenska, kdy zahynula velká část "vedení státu" a hovořilo se tenkrát o tom, že by vysocí ústavní činitelé neměli létat společně.

pulsar ( 13. října 2019 23:00 )

DANKO DO BASY!!!

pulsar ( 13. října 2019 22:58 )

Pri.,miti,.ny k"koôt DANKO je iny c0.C00T!

Hanba Slovenska!!!

agfor ( 13. října 2019 22:25 )

Co na to Gréta a slovenští gréténi.

antitupec ( 13. října 2019 21:34 )

Myslím, že jedno by mohli obětovat, naložit do něj podobné poloanalfabety a dmenty jako jsi ty, Pitomik007 a pár vám podobných socek a odvézt vás na turecko-sýrskou hranici.

Zobrazit celou diskusi