O tom, kdo získá titul krále a královny tanečního parketu, tentokrát rozhodovala porota v novém složení: Ke stálicím Tatianě Drexlerové (56)  a Zdeňkovi Chlopčíkovi (62) se připojili dva nováčci, tanečník Jan Tománek (48) a herec a bavič Richard Genzer (52), který se minulý rok StarDance účastnil jakožto jedna z vyvolených celebrit. Přímým přenosem i tentokrát provázelo osvědčené duo moderátorů Tereza Kostková (43) a Marek Eben (61). StarDance začalo hravým tanečním číslem, kterému dominovali tanečníci Marek Zelinka (33) a Jan Onder (34), dále už byly choreografie na deseti profesionálních tanečnicích a tanečnících v doprovodu českých celebrit, které předvedly valčík, sambu a jive.

Na počátku epizody Marek Eben krátce zavzpomínal na mnohonásobného držitele ocenění Zlatý slavík, a zmínil, že ani sám Karel Gott by si nepřál, aby se kvůli jeho státnímu smutku netančilo a nezpívalo, a proto byl speciálně kvůli němu tento díl zařazen do vysílacího plánu dříve, než měl být původně. „Tanec v jeho podání byl, nebojím se říct, velmi originální,“ usmíval se pod vousy oblíbený moderátor pořadu Na plovárně. Poté v publiku přivítali všechny ostatní soutěžící z minulých ročníků, například Václava Vydru (63), který přišel na natáčení rovnou z honu v příhodném oblečení, a došlo na dojemné video, které shrnulo všech 9 předchozích let StarDance, nejenom se všemi vítězi, ale i prohrami a (doslova) pády.

První tančila bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (29) a Martin Prágr, vybrali si píseň C’est La Vie, na kterou předvedli kouzelný valčík. Svůj tanec přijali jako romantický příběh. „Tuhle píseň mám od Karla vlastně nejradši, zpíval mi ji táta, když jsem byla malá,“ zavzpomínala Koukalová v medailonku shrnujícím jejich vyčerpávající tréninky. První hodnocení Richarda Genzera bylo legrační, známý bavič dostál své pověsti: „Bylo to pěkný, občas to klouzalo a dostalo se to i na D1, takže to občas i zadrncalo. A ruce byly jako strom ve větru.“ Drexlerová ocenila práci chodidel, ale doporučila uvolnit vrchní část těla. Také Zdeňkovi Chlopčíkovi vadily Gábininy vlající paže: „Mně nevadilo drncání na D1, ale víte, hole tady nemáte, opřete se o Martina.“ Dostali by 25 bodů.

Druhou dvojici tvořil zpěvák a skladatel Ondřej Ládek (40) alias Xindl X a Markéta Dostálová. Ta si v medailonku stěžovala, že její tanečník dělá příliš dlouhé kroky. Jive na píseň Karla Gotta Je nebezpečné dotýkat se hvězd si vybrali podle Ládkových slov „jako oslavu života, ne tryznu“. Drexlerová známému písničkáři oznámila, že hůř se na parketu pohyboval snad jen Jiří Schmitzer (69). „Já si na vás budu muset chvíli zvykat,“ řekla mu bez obalu. Tománek ocenil jeho výraz. „Ale k tanci nedošlo, tanec vám šel jen hodně těžce. Ale věřím, že příště to bude lepší,“ utěšoval ho. „Já vím, že nejsem nejlepší tanečník. Ale o to tady přece nejde,“ žertoval Ládek. Dostali by pouhých 17 bodů, tedy nejnižší počet z celého večera, a diváci na porotu kvůli tomuto hodnocení notně bučeli.

Třetí byla spisovatelka Radka Třeštíková (38) a Tomáš Vořechovský, kteří předvedli sambu na Gottův hit Lady Karneval. Většinu svého medailonku si autorka veleúspěšných Bábovek vyznávala lásku se svým mladičkým tanečníkem, a na parketu pak předvedli žhavé číslo, během kterého jí patrně neúmyslně padala peříčka ze sukénky. Chlopčík byl při svém hodnocení až nečekaně drsný: „Podle mě to nebyla samba. To byly kroky, hudba hrála, ale nebylo tam to, co nutně musí být vidět.“ I Richard Genzer nešetřil kritikou: „Jak jste začala ten první krok, s tou kyčlí, tak jsem si myslel, že ji už nikdy nedáte zpátky. Ale byla tam ta radost, a to hodnotím,“ zdůraznil. Od poroty by dostali 19 bodů a také se dočkali nespokojeného bučení z publika.

Čtvrtý zatančil rybář a dobrodruh Jakub Vágner (37) a Michaela Nováková. „Já jsem nikdy valčík neměl rád,“ stěžoval si Vágner, který se v medailonku zlobil, že mnohé taneční kroky jsou fyzicky nemožné. „Já jsem díky tátovi Karla znal, a tak jsme si řekli, že to chceme zatančit tak, aby se to Karlovi líbilo,“ dodal. Na tanečním parketu předvedli půvabný tanec na dojemný hit Když milenky pláčou. Jan Tománek se k Vágnerovu tanečnímu výkonu však stavěl notně skepticky: „Já tuším, že by to mohlo jít, působil jste velmi elegantně a místy až romanticky. Ale taky velmi tvrdě a nejistě, ovšem je to první díl, to se dá odpustit.“ Chlopčík s jeho slovy nesouhlasil. „Na mě to působilo velmi jistě, elegantně a velmi přirozeně. Jenom v jeden moment mi přišlo, že taháš hodně velkou rybu.“ Dostali by 24 bodů.

Jako pátý před porotu vtančil herec a režisér Miroslav Hanuš (56) s Adrianou Maškovou. „Já mám nějakou zvláštní verzi jiveu, doufám, že tu krásnější,“ prohlašoval v medailonku sympatický herec známý z pořadu Případy 1. oddělení, jenž v přímém přenosu předvedl až nečekaný smysl pro humor. „Já jsem nejstarší, Xindl X nejtěžší, takže si myslím, že jeden z nás by měl spravedlivě zvítězit.“ Se svou taneční partnerkou poté předvedli skotačivý jive na song Ptačí nářečí. Richarda Genzera jejich výkon upřímně pobavil: „To byla energie! Byl jste jako rozzuřenej lachtan. Fakt se mi to líbilo.“ Tatiana Drexlerová byla dokonce přímo nadšená: „Nedělejte si starosti, že jste nejstarší, s vámi šijou čerti a rytmus máte v těle!“ Porota je ocenila 26 body.

Šestá tančila herečka Veronika Khek Kubařová (32) s čerstvým držitelem ceny Thálie Dominikem Vodičkou. „Bojím se samby, protože je to těžký tanec,“ přiznávala pohledná herečka Dejvického divadla, která pak v rozkošných černo-žlutých šatičkách odhopkala hravou sambu na nejspíš nejslavnější Gottův hit Včelka Mája. Zdeněk Chlopčík byl z jejich výkonu poněkud rozpačitý: „Samba měla velmi pěknou choreografii, bylo tam cítit trošku té samby, vadil mi ale ten rytmus. Příliš jste se do toho položila a trošku přehrávala, až jste na ten rytmus zapomněla.“ Také Tatiana Drexlerová měla dost rozporuplné pocity: „Od pasu nahoru bych dávala desítku, ale ty nohy byly slabé.“ Dostali by 23 bodů.

Sedmou dvojici tvořila zpěvačka koncertující i s kapelou Monkey Business Tonya Gravesová (49) a Michal Bureš. Z Gottových písniček si pro svůj jive zvolili písničku Trezor. „Je to správná písnička, protože je taková bláznivá. Proto ji pro mě asi Michal vybral,“ smála se Tonya, která poté jako první člověk ve StarDance tančila s brýlemi – a dokonce jí ani během divokých otoček neodletěly. Jan Tománek byl více unesen z Tonyi Gravesové jako takové, nežli z jejího výkonu: „Tonyo, vy jste tak strašně roztomilá, že kdyby Vás prodávali jako plyšáka, tak si Vás koupím,“ rozplýval se. „Máte rytmus v těle, i když bylo vidět, že jste nervózní a trošku ztuhlá.“ Richard Genzer byl až nečekaně ostrý: „Ty sis při tom tanci vůbec nepomohla tělem, žádnou rotací, proto to pro tebe bylo tak těžký,“ vytkl čokoládové zpěvačce. Dvojice by dostala 19 bodů.

Osmý tančil herec Matouš Ruml (34) s Natálií Otáhalovou. „Písničku Korunou si hodím jsem moc neznal,“ přiznal představitel sympaťáka Lexy ze sitcomu Comeback v medailonku, zatímco podle Otáhalové jde o písničku, která se k němu naprosto hodí. „Předtím, když jsme ještě nevěděli, co se stane, jsme to chtěli pojmout jako oslavu té jeho energie,“ vysvětloval Ruml, který pak tančil v upnutém roláku s blyštivým G na hrudi. Jeho výkon porotu oslovil, obvykle drsná Tatiana Drexlerová nešetřila superlativy: „Já jsem nadšená, mně se líbila ta energie. Nejlepší, co jsem dnes viděla. Spousta věcí tam nebyla ještě dobrá, ale Matouš na mě mrknul stejně jako minulý rok pan Dvořák.“ A nebyl by to Zdeněk Chlopčík, aby na jejich tanci nenašel alespoň malé vady: „Mělo to energii a jevilo se to jako samba, ale nevím, jestli jsem tak chytlavý na ten rytmus, ale měl jste tam spoustu kroků před hudbou.“ Rovněž přirovnal Rumla k čertíkovi vystřelenému z krabičky. Dostali by 28 bodů.

Devátí, tedy předposlední, tančili novinářka a moderátorka Nora Fridrichová (42) a Jan Kohout. U tréninků jim asistoval Fridrichové pejsek, který dával hlasitě najevo, že se mu podivné poskakování jeho paničky ani trochu nelíbí. Vybrali si totiž nejrychlejší jive celého večera, Gottovu písničku Ó Sůzi. Výkon Fridrichové pak hodnotil sportovní komentátor Robert Záruba (52), jenž nešetřil humornými přirovnáními: „Je v oslabení 2 na 4, tah na branku to mělo, nebylo to s odkrytou bránou, to jsme v tomhle pořadu už taky viděli…“ prohlásil například v narážce na Veroniku Arichtevu (33). Richard Genzer se nenechal zahanbit a také si zažertoval: „Kotníky by měly být jako medvídci. Protože medvídci se potkali u Kolína, zatímco tady se kotníky nepotkaly.“ Jan Tománek podotkl, že má známá žurnalistka problémy s fyzičkou. „Pokud na tom zapracujete, ve třetím, čtvrtém díle by to mohlo fungovat.“ Dostali by 21 bodů.

Desátou a poslední dvojici tvořili youtuber Karel Kovář alias Kovy (23) a Veronika Lišková, kteří si vybrali docela poslední hit Karla Gotta Srdce nehasnou. Do jeho tónů pak předvedli něžný valčík. „Je to emotivní, i na těch trénincích. Celý to změnilo význam, teď je pocit z toho tance úplně jiný, než když jsme to začínali trénovat,“ připustil mladík. Hodnotila je celá porota. „Než jste začali tančit, vypadalo to nádherně, říkal jsem si, že ten internet přece jenom na něco je. Ale když jste začali tančit, tak to bylo uhopsané, uskákané, tak jsem si říkal, ne, děti nebudou sedět u počítačů,“ řekl mu Zdeněk Chlopčík, který očekává, že mu doma jeho ratolesti, Kovyho fanoušci, za tohle hodnocení vynadají. Tatiana Drexlerová neskrývala dojetí a dokonce chtěla vědět, kde se má „přihlásit za followera“. „Ode dneška jsem váš fanoušek, tancovali jste krásně a ten projev byl jedinečný.“ A pro Genzera je prý Kovy jeden z favoritů celé soutěže. Dostali by 29 bodů, tedy nejvyšší počet večera...

VIDEO: Youtuber Kovy o StarDance: Buď se zblázním nebo to bude super!

Video
Video se připravuje ...

Youtuber Kovy o StarDance: Buď se zblázním nebo to bude super! Martin Balcar, Aleš Brunclík

Fotogalerie
121 fotografií