Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejsilnější momenty mše za Gotta (†80): Žalm od jeho lékaře, statečné dcery a věnec od Ivany

/
  • Pilarová bez brýlí a žalm od lékaře! 10 nejzásadnějších momentů mše za Karla Gotta
    13. října 2019 ● 05:00

    Velkolepého rozloučení přímo v chrámu sv. Víta se dočkal zpěvák Karel Gott (†80). Stejně jako byl nezapomenutelný on, provázelo jeho poslední cestu několik nezapomenutelných momentů. Připomeňte si je s námi!

  • 1.

    Věnec pouze od Ivany

    Stejně jako v pátek na Žofíně, i v sobotu v katedrále, leželo u Mistrovy rakve několik smutečních věnců. Ani tentokrát nechyběl věnec od vdovy Ivany (43). Byla na něm stuha s nápisem: „Miluju tě navždy." Ovšem trochu podivně působilo, že na věnci nebyly připsány či zmíněny Gottovy nejmladší dcery Charlotte Ella (13) a Nelly Sofie (11). Podobně tomu bylo i předešlý den. Ostatně se mělo za to, že holčičky se ani nebudou zádušní mše účastnit...

    Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta
    Autor: Reprofoto ČT
    Věnce na zádušní mši Karla Gotta
    Autor: Fotografové a reportéři Blesku
    Věnce na zádušní mši Karla Gotta
    Autor: Fotografové a reportéři Blesku

  • 2.

    Všechny dcery přišly

    Zatímco Dominika a Lucie Gottovy svou přítomnost na zádušní mši potvrdily již dopředu, o Charlotte a Nelly se do posledních chvil nevědělo, zda také přijedou, či se je vdova bude snažit chránit před traumatickým zážitkem. Ovšem nakonec zasedly dívenky vedle maminky a starších sester v první řadě, a tak by měl Slavík jistě radost, kdyby viděl, že všechny jeho dcery jsou zase jednou pohromadě. Možná se na to díval alespoň z nebe...

    Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta
    Autor: Reprofoto ČT

  • 3.

    Režisér Strach mezi ministranty

    Mnozí televizní diváci, kteří na České televizi sledovali přímý přenos zádušní mše, byli jistě překvapeni, když si všimli, že jedním z ministrantů byl režisér Jiří Strach (46), který dokonce v katedrále nesl kříž.

    Zádušní mše za Karla Gotta: Jiří Strach
    Autor: reprofoto TV

    Mezi ministranty byl i herec a režisér Jiří Strach.
    Autor: Reprofoto ČT

    Mezi ministranty byl i herec a režisér Jiří Strach.
    Autor: Reprofoto ČT
    Mezi ministranty byl i herec a režisér Jiří Strach.
    Autor: Reprofoto ČT

  • 4.

    Pilarová rozplakala Ivanu

    Jedním z prvních, kdo promlouval na zádušní mši, byla zpěvačka Eva Pilarová (80), Karlova vrstevnice. „Juda, kníže,..“ začala předčítat, ovšem pak se musela zarazit a chvíli bylo ticho. „Já se strašně omlouvám, brýle," řekla na vysvětlenou a všichni si mysleli, že jen pozapomněla a nemůže text přečíst. Podle slz lesknoucích se na tvářích a v očích se ale dalo poznat, že i to jí zabránilo pokračovat. Za okamžik jí ale brýle přinesli a jelo se tak dál. „Juda, kníže Izraele, uspořádal sbírku dvoutisíc drachen stříbra, kterou poslal do Jeruzaléma, aby byla podána oběť za hřích. To bylo jistě dobré a šlechetné jednání, když tak smýšlel o vzkříšení. Kdyby totiž nevěřil, že padlí vstanou z mrtvých, bylo by zbytečné a směšné modlit se za mrtvé,..."

     

    Když větou „Slyšeli jsme slovo boží" svůj přednes dokončila, rozezněla se hudba a záběr na vdovu Ivanu ukázal, jak jí slova pohnula. Okamžitě totiž musela vytáhnout kapesníček. Dcerka Charlotte ji dokonce pozorovala, jak si otírá slzy.

    Eva Pilarová četla první projev. Bohužel si na začátku zapomněla brýle a museli jí je přinést.
    Autor: Reprofoto ČT

    Zádušní mše za Karla Gotta: Ivana Gottová s kapesníčkem
    Autor: reprofoto TV
    Zádušní mše za Karla Gotta: Ivana Gottová s kapesníčkem
    Autor: reprofoto TV

  • 5.

    Nezapomenutelný proslov »Bohdalky«

    Zřejmě největší úspěch a potlesk lidí sledujících přímý přenos si vysloužila Jiřina Bohdalová (88). „Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já. Nápad ale opsal ode mě. Vysvětlím. Byli jsme celoživotní kamarádi, blízcí si v otázkách života i humoru. Jelikož jsem o osm let starší, často jsem mu přikazovala, aby to byl právě on, kdo se se mnou bude loučit, až budu odcházet do jiných sfér," vylíčila legendární herečka, proč zrovna ona byla vybrána, aby promluvila.

     

    „Slíbil mi to. Slíbil. A vlastně jedinkrát svůj slib nesplnil. Jinak jeho slovo vždy platilo. Bylo to slovo chlapa," posteskla si Bohdalová, která svého kolegu a též letitého kamaráda chválila v proslovu (celý PROSLOV ZDE) nejen za jeho úspěchy, ale též za jeho povahu. Zejména v závěru proslovu pak dokonce všechny pobavila. Na celý její proslov se můžete podívat i na videu. 

     

    VIDEO: Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem Česká televize

    Při smutečním projevu Jiřiny Bohdalové se řada smutečních hostů neubránila slzám.
    Autor: Reprofoto ČT

  • 6.

    Gottův ošetřující lékař

    Velmi silný moment nastal také ve chvíli, kdy promluvil přednosta interní kliniky VFN, který čtyři roky o Karla Gotta pečoval. „Vážený mistře, milý Karle. V posledních čtyřech letech bylo nám lékařům a sestrám dáno se o vás starat,“ začal přední český lékař Marek Trněný smuteční proslov. Mistra v něm vylíčil jako velkého bojovníka, který se bránil zákeřné nemoci ze všech svých sil. „Přišla řada situací, které se zdály beznadějné, ale které jste vy překonal. Člověk však nemá svůj život ve svých rukou,“ doplnil.

     

    „V posledních týdnech a dnech jste mě prosil, abych vám četl z Bible, zejména žalmy. A byl jsem požádán, abych také dnes, pro vás, jeden z nich přečetl. Budu číst z žalmu 139. Pro předního zpěváka. Davidův, žalm,“ uvedl Trněný a začal předčítat.

     

    Žalm 139 (úryvek)

    1 Pro předního zpěváka. Davidův, žalm. Hospodine, zkoumáš mě a znáš mě.

    2 Víš o mně, ať sedím nebo vstanu, zdálky je ti jasné, co chci dělat.

    3 Sleduješ mou stezku i místo, kde ležím, všechny moje cesty jsou ti známy.

    4 Ještě nemám slovo na jazyku, a ty, Hospodine, víš už všechno.

    5 Sevřel jsi mě zezadu i zpředu, svou dlaň jsi položil na mě.

    16 Tvé oči mě viděly v zárodku, všechno bylo zapsáno v tvé knize: dny tak, jak se vytvářely, dřív než jediný z nich nastal.

    17 Jak si vážím divů, které konáš, Bože! Nesmírný je jejich počet.

    Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta
    Autor: Reprofoto ČT

  • 7.

    Vzkaz kněze Czendlika


    Na poslední cestě provázel Mistra též římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik (55). „Milí Ivanko, Charlottko, Nellinko, Lucie, Dominiko, přátelé... Pan Karel Gott několika generacím, a to nejen Čechů, v duchu své poslední písničky Srdce nehasnou, svítil na cestu. Vnášel do našich životů lásku, naději, víru, radost a úsměv," započal své slovo nad rakví.

     

    „Jeho mise na zemi však nekončí - bude v ní, skrze své písně, nadále pokračovat. Bude nám svítit dál... S upřímnou láskou v srdci, s pevnou nadějí, že se opět shledáme, s neochvějnou vírou, že tento konec je jen začátkem, s pokojnou radostí s úsměvem, přestože do očí se nám tlačí slzy smutku, oslavme pro nás zemřelého, pro nebe však narozeného Karla Gotta," doplnil kněz.

     

    Následovalo pokropení rakve svěcenou vodou a okouření kadidlem. Po chvíli pokračoval Zbigniew a připojil i krásnou osobní modlitbu. „Drahý Bože, věřím, že náš zemřelý a milovaný Karel je už teď s Tebou ve Tvém nebeském domově. Vím, že nejsi sklerotik a že nám lidem dopřáváš jen to nejlepší. Nezlob se na mne, Pane, ale s pokorou bych si dovolil Ti připomenout, že tato návštěva, kterou sis k sobě pozval na věčnou hostinu, je mimořádná."


    „Karel je výjimečný hudebník a zpěvák, milující laskavý humor. Proto Tě prosím, dopřej mu i nadále se realizovat. Vyber mu tu nejlepší kapelu, aby mohl zástupy Tvých andělů obveselovat svým božským hlasem. A i Tobě, Bože, jeho koncert doporučuji," pokračoval. „Ale hlavně Tě prosím, ať se má u Tebe dobře, ať se cítí skvěle, ať si společně s Tebou osladí kávu o trochu víc, zkrátka, ať je mu ve Tvém náručí božsky. Našeho Karla jsi povolal do nehasnoucího světla, my jsme zůstali ve tmě. Pokračoval i dále a promluvil i o Ježíšovi. 

    Zádušní mše za Karla Gotta: Kněz Zbigniew Czendlik
    Autor: reprofoto TV

     

  • 8.

    Píseň na rozloučenou

    Na samý závěr ceremoniálu se katedrálou naposledy rozezněl božský Karlův hlas, ačkoliv pochopitelně (a bohužel) pouze ze záznamu. Původně anglická křešťanská píseň Amazing Grace s českým textem Už z hor zní zvon Zdeňka Borovce mrazivě doplnila chvíle, kdy Hradní stráž vynášela boční lodí katedrály rakev s ostatky zesnulého Karla Gotta.

    VIDEO: Podívejte se na vynášení rakve za jeho zpěvu!

    Video
    Video se připravuje ...

    Poslední cesta Karla Gotta (†80): Podívejte se na vynášení rakve za jeho zpěvu 

    Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta
    Autor: Reprofoto ČT

  • 9.

    Poslední sbohem rodiny


    Poté, co byla rakev vynesena a naložena, odvezl ji vůz rovnou do krematoria v Motole, kde došlo ke kremaci. Jelikož byly ostatky vystaveny v pátek na Žofíně a v sobotu v katedrále, muselo se i přes chlazení těla zřejmě pospíchat. Pozůstalí se tak nakonec s jejich zesnulým manželem či tatínkem rozloučili na dvoře. Ještě naposledy se prošli za rakví, pohladili ji a uslzeně zavzpomínali na výjimečného muže, kterého už bohužel nikdy neuvidí. V jejich srdích ovšem zůstane jistě i nadále.  Více o poslední cestě čtěte ZDE.

     

    VIDEO: Ivana doprovodila Gotta až do krematoria: Poslední sbohem na dvorku

    Video
    Video se připravuje ...

    Ivana doprovodila Gotta až do krematoria: Poslední sbohem na dvorku Aleš Brunclík

    Poslední rozloučení s Karlem Gottem na dvoře krematoria v Motole
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    538 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 47

Monikay: asi mně nejvíc zarazilo že na věnci nebylo i jméno dcer (myslím manželských). asi tak rozhodla Ivana. děvčata mi při obřadu nepřišla nijak deprimovaná, ale jelikož jsem to v tom věku sama nezažila tak nevím, jak to děti tohoto věku berou.

(14. 10. 2019 10:31)

housenkaa: Souhlasím. Nikoho nechci soudit a napíši jen svůj názor. Paní Bohdalová na nejsvátečnější církevní půdě přednesla plamenný projev o životě Mistra, ale dle mne, "obyčejným fanouškům" Karla nebylo třeba se tak vyčerpávat a asi si nevšimla,, že obsah těch slov i bez ní si právě pro tyto hodnoty obyčejní fanoušci a obdivovatelé KG váží a truchlí i bez jejího zdůrazňování a důkazem je to, s jakým pohnutím se s ním obyčejní lidé loučili.
Vážená paní Bohdalová by si měla svá pronesená slova opakovat především sama sobě několikrát denně, protože ona se chová k obyčejným lidem naprosto opačně ve všem.
Jinak souhlasím s názory, že KG byl ateista a nechápu, proč mše při níž nechápala rodina oč jde a bylo to jen divadlo ve sv.Vítu a pak žeh a odmítnutí Těla Páně vdovou byl tedy trapas.

(13. 10. 2019 18:49)

juuuhele: Bohdalka to podělala s holkama, neomalená Pilarka, na místo: prosím podejte mi brýle - prskla jen Brýle! A kněz Zbigniew Czendlik s doktorem tu trapárnu zachrańovali.

(13. 10. 2019 18:45)

juuuhele: Ten byl jediný úpřímný. Duka to oddrhl jako nějakou koledu, Havlová kvůli botoxu není schopna správně artikulovat a má odporný hlas, takový jako když boucháš dvěřmi od kredence a šlapeš přitom na bobule,

(13. 10. 2019 18:41)

xcarodejka: Všechno vám nesdělí ani lékař. Není taky proč. Ale na plán to vypadá/ 1.10 těsně před půlnocí/

(13. 10. 2019 17:59)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy