Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slováci se kvůli Gottovi stydí za Čaputovou, Češi si dobírají Babiše za odhad

Autor: Mii - 
8. října 2019
21:40

Zesnulý zpěvák Karel Gott (†80) vyvolává v lidech emoce i po svém odchodu. Aktuálně hlavně kvůli sobotnímu pohřbu. Řada Slováků těžce nese, že na rozloučení do Prahy nepřijede slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Sociální sítě zaplavily naštvané zprávy, někteří lidé dokonce píší, že se za ni stydí. Čechy zas nadzvedl odhad premiéra Andreje Babiše (ANO), lidem nejde na rozum, jak přišel na 300tisícovou účast na páteční pietě, o které mluvil v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Do Prahy na rozloučení s Karlem Gottem přijede slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) a předseda Národní rady Andrej Danko (SNS), přišla v úterý zpráva ze Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová bude chybět. V původním sdělení důvod chyběl.

Stačil moment a informace se rozšířila po slovenském facebooku, kde mnoho Slováků vyjádřilo nad skutečností rozhořčení. „Kašlu na politiky. Kája byl topka a nesahají mu ani po paty,“ uvedl v reakci jeden z uživatelů. „Karel Gott byl pro všechny významný zpěvák, ale pro ni asi ne…“ napsal další. Někteří lidé zvolili i silnější slova. „Stydím se za svoji prezidentku,“ zoufala si další Slovenka.

Později se objevil oficiální důvod, proč Čaputová nepřijede. „Byla v Praze minulý týden. V pondělí (14. 10.) jsme pozváni na konferenci Forum 2000, takže nic za tím netřeba hledat, jen jednoduše, už by to bylo příliš mnoho cest,“ vzkázal serveru Parlamentnelisty.sk mluvčí prezidentky Martin Střižinec.

Přeplněná kapacita? Lidé stejně přijedou

Rozloučení s Karlem Gottem řeší na facebooku mohutně i Češi. Konkrétně slova premiéra Babiše, který uvedl, že má na akci dorazit 300 tisíc osob, a zároveň před cestou varoval, protože místo tolik lidí nedokáže pojmout. Nekterým Čechům není jasno, jak na takové číslo Babiš přišel.

„ÁÁÁ prognostik,“ diví se na síti jeden z uživatelů. „Babiš rozdává moudra?“ je překvapený jiný. „Kolik lidí přijde, nelze odhadnout,“ upozorňuje další.

Obvykle lidé očekávají více návštěvníků. A že se jich tolik fyzicky na místo nevejde? To většině nevadí a do Prahy se stejně vydají. Soudě podle příspěvků na internetu Babišovo varování nikoho od cesty neodradilo, pouze jednotlivce, jako je paní Nováková. „My chtěli přijet z Německa, ale kamarádka z Čech mi říká, že to asi nemá cenu,“ napsala do komentářů.

Účast nicméně zřejmě bude velká. Dokazují to vyprodané spoje do Prahy, které již nyní hlásí čeští dopravci. Pokud se tak přeci jen rozhodnete zůstat doma, Blesk.cz bude celé rozloučení živě vysílat na svém webu a facebooku.

Video  Babiš o smrti Gotta: Znali jsme se 10 let, zasáhlo mě to. Pohřeb bude obří akce, do Prahy míří 300 tisíc lidí 
Video se připravuje ...

Babiš zatím nemá pozvání

Informace k páteční akci zveřejnili v úterý zpěvákovi pozůstalí. „Rozloučení veřejnosti s Karlem Gottem se uskuteční od 8 do 22 hodin v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Rakev bude vystavena se státními poctami ve Velkém sále, za účasti čestné stráže Armády České republiky,“ uvedla vdova Ivana Gottová.

Den poté bude následovat zádušní mše, kterou odslouží kardinál Dominik Duka od 11:00 v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Uskuteční se jen pro pozvané hosty.

„Po dohodě rodiny s Kanceláří prezidenta republiky bude moci veřejnost sledovat průběh zádušní mše na III. nádvoří Pražského hradu prostřednictvím velkoplošné obrazovky. Přístup na III. nádvoří bude pro veřejnost zajištěn výhradně z Hradčanského náměstí branou na IV. nádvoří od 8:00 hodin, až do naplnění kapacity III. nádvoří. Upozorňujeme, že z důvodu ochrany velkého počtu zúčastněných budou lidé procházet bezpečnostní kontrolou při vstupu do areálu Pražského hradu, kterou provádí Policie České republiky,“ uvedla vdova Ivana.

Babiš v úterním rozhovoru pro Blesk Zprávy sdělil, že ještě neví, jestli se mše zúčastní. Pozvánku podle svých slov zatím nedostal, ale pokud ji dostane, přijde. „Karla Gotta jsem znal dlouho, občas jsme se stýkali. Celý národ ho miluje, až na některé výjimky. Je to jeden z největších Čechů naší historie. Myslím, že veřejnost od nás očekává, že se budou moct rozloučit,“ řekl premiér.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Ander z Koic ( 10. října 2019 20:58 )

Jaký je asi národ, který se oslovuje "Ty vole"? Národ volů a ty jseš jeho typický představitel.

Ander z Koic ( 10. října 2019 20:52 )

Když je Slovák čobolák, ty jseš tyvolák.

Ander z Koic ( 10. října 2019 20:50 )

Typický tyvolák.

vlasok ( 10. října 2019 11:49 )

A čo také úctyhodné dokázala? Ahá, dokázala dostať od jedného uja z Ameriky 158 000 dolárov.

slovan1954 ( 10. října 2019 00:27 )

Da,da!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa