Úspěch českých zoologů: Objevili stádo ohrožených zeber bezhřívých

Autor: ČTK, tva - 
7. října 2019
•
17:30

Výprava českých zoologů do Ugandy ukázala, že ohrožená zebra bezhřívá nežije ve volné přírodě jen na jednom místě ve světě, v tamním národním parku Kidepo. Několik desítek se jich také nachází v ugandské přírodní rezervaci Pian Upe. Novináře o tom v pondělí informoval vedoucí výpravy a liberecký zoolog Luboš Melichar. Ve volné přírodě je do 300 kusů zeber bezhřívých.

„Dvě hodiny jsme tam lezli křovím, pozorovali zebry. Bylo to úžasné a v podstatě to změnilo oficiální data v red listu IUCN (červený seznam ohrožených živočichů a rostlin),“ uvedl Melichar.

Zebra bezhřívá je v současné době nejohroženějším poddruhem zebry stepní. Až do výpravy českých zoologů se předpokládalo, že zhruba 150 zeber bezhřívých žije jen v ugandském Kidepo a že všude jinde už byla vyhubena. O stádu v Pian Upe sice tamní rangeři věděli, ale nijak dále s tou informací nepracovali. „Neřešili, že mohou být jiné, nějak unikátní,“ řekl liberecký zoolog.

Potvrzení stáda zeber bezhřívých na jiném místě než v Kidepu považuje za velmi významné. „Je to pravděpodobně hlavní možnost, kde lze vytvořit záložní populaci, kdyby náhodou došlo v Kidapu k nějakému kolapsu,“ dodal.

Zebra bezhřívá v liberecké zoo Zebra bezhřívá v liberecké zoo | Zoo Liberec

Zebra bezhřívá je v zoo unikát

Za důležité také považuje to, že se jim podařilo získat v Ugandě kontakty na tamní autority v ochraně přírody. „Vědí, že zájem z naší strany je. Vznikl základ pro nějakou možnou budoucí spolupráci. Jak to bude probíhat, je otázka dalších jednání,“ dodal.

V zoo po světě se odchov ohrožených zeber bezřívých moc nedaří. „Ve světové databázi je 39 zvířat, což je strašně málo,“ uvedl Melichar. Zhruba polovina jich je v českých a slovenských zoo. Z toho po šesti se nachází v zahradách v Liberci a ve Dvoře Králové, které výpravu do Ugandy podpořily.

Během cesty se českým zoologům podařilo najít v Ugandě s pomocí místních zapomenutý odchytový tábor Josefa Vágnera, který na různých místech v Africe odchytil v letech 1969 až 1976 přes 3000 zvířat. Po ugandském táboře nezbylo nic. „Vše odvál čas,“ uvedl Melichar. Jejich výprava a nalezení místa tábora ale podle něj u místních vzbudilo velké pozdvižení a rádi by tuto lokalitu zatraktivnili pro turisty a poukázali na její tehdejší obrovský význam.

Stádo slonů chtělo zachránit mládě před pádem do vodopádů! Zahynuli všichni
Krimi Stádo slonů chtělo zachránit mládě před pádem do vodopádů! Uhynuli všichni

Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti šesti až 20 jedinců. Druhové jméno si získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří. U samců může dojít až k úplné ztrátě hřívy. Barva těla zebry je bílá až okrová, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům.

Zobrazit celý článek
Zobrazit celou diskusi