Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stovka polonahých žen z Femen obnažila těla: Kvůli vraždám žen a domácímu násilí

Autor: ČTK - 
5. října 2019
21:03

Stovka aktivistek z feministického hnutí Femen v sobotu v Paříži poklidně protestovala proti vraždám žen, které zabili jejich manželé či partneři, včetně těch bývalých. Informovala o tom agentura AFP. Polonahé aktivistky se pomazaly hlínou a na těle měly bílým písmem napsaná hesla.

Na montparnasském hřbitově poklekly s kartony ve tvaru náhrobních kamenů, na nichž byla jména a věk 114 žen, které od počátku roku ve Francii zemřely rukou chotě nebo druha. Femen apeluje na vládu, aby ve věci domácího násilí činila víc, napsal list Le Figaro.

Jeden z ústředních sloganů protestního průvodu zněl „Jsou více slyšet jako mrtvé, než když žily“. Na twitteru ho umístila spolu s informacemi o protestu vůdkyně Femen Inna Ševčenková. „Nechtěla jsem zemřít“, „Opustila jsem ho, a tak mě zabil“, „Už ani o jednu více“, „Vážně mě berou, až když jsem mrtvá“, měly napsáno na těle další aktivistky nalíčené jako zombie.

Hnutí Femen chce apelovat na „současnou moc“, vysvětlila jedna z aktivistek v prohlášení. „Připomínáme, že většina těchto žen byla před svou vraždou obětí domácího násilí a že občanskou společnost, policii i právní orgány upozorňovaly na výhrůžky, kterým čelily,“ dodala.

Vláda uvolní peníze na azylové domy pro ženy

Francouzská vláda 3. září slíbila, že zesílí boj proti domácímu násilí a zlepší podporu jeho obětí. Ze státního rozpočtu například uvolní pět milionů eur (128,6 milionu Kč), díky kterým má od příštího roku vzniknout 1000 nových míst v azylových domech a dalších ubytovnách pro týrané ženy.

Nyní je nejdůležitější začít ženám naslouchat,“ řekla novinářům Ševčenková. „Chceme, aby mobilizace ze strany vlády, soudců a policistů zesílila. Každá z nás je potenciální obětí domácího násilí,“ zdůraznila.

V roce 2018 ve Francii podle ministerstva vnitra zemřelo 121 žen pod rukama svých manželů nebo partnerů, včetně těch bývalých.

sigmae ( 6. října 2019 10:12 )

tak schválně jestli si troufneš

snehulak ( 6. října 2019 08:33 )

Kdo by nevraždil, když se na ty zonbie podívá?

Ruda_uderka ( 6. října 2019 00:29 )

Samozřejmě můžeš, otázka je, jak daleko dojdeš.

Sparan Petr ( 5. října 2019 21:42 )

Prsa nemám, takže můžu vyrazit do ulic s vytaseným pytlíkem? Brutalita žen se taky rychle stupňuje, hlavně ta verbální.

petr366 ( 5. října 2019 21:37 )

Ať si raděj protestují doma aby ti jejich zločinci nevraždili neviné lidi na Donbase.

Zobrazit celou diskusi