Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Uhlí patří pod zem.“ Aktivisté zablokovali vjezd do elektrárny, policie s nimi vyjednává

Aktualizováno -
5. července 2019
15:46
Autor: peb, ČTK - 
5. července 2019
14:36

Několik desítek ekologických aktivistů, kteří protestují proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny, zablokovalo hlavní vjezd do elektrárny. Před hlavním vstupem rozložili protestní tábor. Okupace by měla trvat celý víkend. Demonstrace je součástí Klimakempu, akce zaměřené na diskuse o změně klimatu a současné energetice a možnostech dalšího vývoje.

Demonstrace začala krátce po 10:00 u železniční zastávky Řečany nad Labem. Průvod několika set lidí pak zamířil kolem elektrárny na zadní parkoviště, kde následovaly proslovy účastníků a účastnic protestů. Po cestě zpátky část lidí začala okupovat prostor před hlavní bránou. Aktivisté mají na sobě bílé overaly, někteří roušky, s sebou pak spací pytle a karimatky. U brány podle zpravodaky ČTK umístili kovovou konstrukci, na které ve vaku visí jedna z aktivistek.

Podle mluvčí iniciativy Občané za konec doby uhelné Mariky Volfové je to pokojný protest proti prodloužení funkce elektrárny. Jak dlouho potrvá, neupřesnila. Vyjednávají s policií, která aktivisty vyzývá, aby prostor opustili.

Protesty mají upozornit na to, že stát selhává při řešení klimatické krize. Místo ochrany klimatu a našeho zdraví jde na ruku uhlobaronům, míní aktivisté. Příkladem podle nich může být právě pondělní rozhodnutí krajského úřadu, který udělil vedení elektrárny výjimku z evropských limitů znečištění, aby mohli elektrárnu provozovat dále.

Policie sleduje demonstraci kvůli možným přestupkům aktivistů. Od čtvrtka do neděle je nad elektrárnou vyhlášená bezletová zóna. Nad elektrárnou létají dva policejní vrtulníky. Policie vyzvala účastníky v českém, anglickém a německém jazyce, aby nevstupovali za plot, který ohraničuje elektrárnu, jinak se dopustí správního deliktu. Elektrárnu uvnitř střeží policejní těžkooděnci.

Uhlí patří pod zem 

Účastníci kromě přinesených transparentů volali různá hesla: Uhlí patří pod zem nebo Změňme systém a ne klima. „Demonstranty doprovází alegorický vůz s umělým panákem, který představuje uhlobarona a který z těžby uhlí získává miliardy ročně,“řekl ČTK jeden z pořadatelů akce Jan Polášek z iniciativy Občané za konec doby uhelné. „Demonstrace je úspěšná, sešly se stovky lidí. Jsme z principu proti násilí. Prioritou je bezpečnost účastníků akce, zaměstnanců elektrárny i policie,“ dodal Polášek.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en). Elektrárna nedávno dostala od kraje výjimku na limity oxidů rtuti a oxidů dusíku, které začnou platit od srpna 2021. Rozhodnutí není pravomocné. Hnutí Greenpeace se odvolá k ministerstvu životního prostředí. Chvaletickou elektrárnu berou aktivisté jako precedens, protože řada elektráren nesplňuje nové emisní limity.

flora ( 7. července 2019 09:37 )

Obávám se že ani nevědí kdo to byl Masaryk , jeden student SŠ klidně na dotaz odpověděl, že to byl pilot, protože nosil takovou tu čepici....

flora ( 7. července 2019 09:29 )


Dnes to budou mít lepší, ochladilo se. Včera se v tom vedru opalovali válíc se na tvrdé zemi

flora ( 7. července 2019 09:27 )

Až aktivisté skončí ve Chvaleticích, měli by se přesunout na Šumavu. A tam zadarmo (!!) pomáhat v boji s kůrovcem. Když předtím bojovali, přivázáni u stromů za jeho zachování. Prázdniny jsou dlouhé, měli by je smysluplně využít.

ad-ga ( 6. července 2019 09:22 )

Protestují proti elektrárně, ale pak jeden debil chtěl na bráně nabít telefon , což mu neumožnili ( říkali včera v televizi), Udělali dobře. Tak má vůbec smysl demonstrovat? Ví ti ko..koti proč demonstrují?

Nezadat ( 5. července 2019 16:35 )

Tatiček Masaryk byl jiný frajer a demokrat,když přiblblíci na Kladně začali dělat bordel dal nekompromisně do idiotů střílet a byl klid. Do dneška i sluníčkáři vykřikují jak to byl skvělý demokrat.

Zobrazit celou diskusi