Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Johnson bojuje o přežití, jeho „vydřička“ za ekologii. Na sjezd vynesla „etický“ kabát

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. září 2019
17:01

Britský premiér Boris Johnson (55) dorazil na výroční konferenci Konzervativní strany v Manchesteru se svou mladou milenkou Carrie Symondsovou (31), které láskyplně říká „vydřička“. Zapálená environmentální aktivistka opět nezklamala a okouzlila nejen svým širokým úsměvem, ale také výběrem oblečení. Do chladného počasí vyrazila v „zeleném“ světlomodrém kabátu ze šetrné „etické“ vlny. Za ohleduplnost k životnímu prostředí si připlatila, kabát ji vyšel skoro na 14 tisíc korun, uvedl deník Daily Mail.

Šatník Symondsové je pod drobnohledem novinářů, které zajímá, zda blondýnka zvládne dostát své pověsti ochránkyně přírody. Modrým kabátem pojmenovaným po americké letkyni Amelii Earhartové ukázala, že to s aktivismem myslí vážně. Použitá látka neobsahuje žádné mikroplasty ani polyester. Model pochází od britské designérky Isabelle Foxové, jejíž oděvy nosí Symondsová pravidelně.

Britský premiér Boris Johnson s přítelkyní Carrie Symondsovou. Britský premiér Boris Johnson s přítelkyní Carrie Symondsovou. | Reuters

Blondýnka se po boku Johnsona usmívala, ani jeden z nich nevypadal, že se trápí politickými problémy, kterým premiér čelí poté, co jeho rozhodnutí o přerušení zasedání parlamentu bylo označeno za nezákonné. Pochvalu si Symondsová vykoledovala nejen za ekologický model, ale i za to, že zvolila toryovskou modrou barvu. Dál se drží rady, kterou jí dala bývalá první dáma Samantha Cameronová, a obléká výhradně britské značky.

Johnson: Odstoupit nehodlám

Premiér Johnson se na úvod konference nechal slyšet, že nehodlá odstoupit, aby umožnil další odklad brexitu, a zamezil tak odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Sjezd konzervativců potrvá do středy 2. října a mohl by z něho podle britských médií vzejít plán na řešení patové situace ohledně brexitu.

„Zavázal jsem se vést stranu a svou zemi v obtížných časech a hodlám v tom pokračovat,“ prohlásil Johnson. V červenci, když byl jmenován premiérem, slíbil vyvést zemi z EU, klidně i bez dohody, protože brexit schválili britští voliči před třemi lety v referendu. Novinářům zopakoval, že by byl „raději mrtvý v příkopu“, než aby v Bruselu žádal o odklad brexitu.

 

Zobrazit celou diskusi