Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řecko paralyzovaly protesty. Doprava na ostrovy stojí, stávkuje se i ve školách

Autor: ČTK, dst - 
24. září 2019
15:50

Trajektovou dopravu na ostrovy ochromila dnes v Řecku stávka proti navrženým změnám v oblasti pracovního práva. Protestní akce, podpořená odborovým svazem pracovníků ve veřejném sektoru ADEDY, vyvolala problémy i v Aténách v hromadné dopravě, nemocnicích a školách, uvedla agentura AP.

V Aténách se současně konaly tři demonstrace svolané různými odbory. Proudy jejich účastníků se pak slily do jednoho zástupu, který poklidně prošel centrem města. Podle policie se sešlo celkem přibližně 8000 lidí.

Čtyřiadvacetihodinová stávka organizovaná svazem ADEDY a dalšími odborovými organizacemi vyřadila v řecké metropoli z provozu prakticky veškerou veřejnou dopravu. Na mnoha místech Atén vznikly dopravní zácpy a bez větších problémů fungovala jen podzemní dráha. 

Do stávky vstoupily odborové svazy pracujících v námořní dopravě navzdory rozhodnutí soudu o nezákonnosti takové akce.

Řecké odbory se důrazně postavily proti částem novely zákoníku práce, jež by mohly mimo jiné ztížit vyhlašování stávek. Úprava by rovněž umožnila změny v kolektivních smlouvách.

V Aténách probíhají protesty proti navrženým změnám v oblasti pracovního práva. Ty ochromily dopravu. V Aténách probíhají protesty proti navrženým změnám v oblasti pracovního práva. Ty ochromily dopravu. | ČTK

Ve Francii se stávkuje proti reformě důchodů

vlně stávek proti plánované reformě důchodů se v úterý ve Francii přidali také železničáři. Kvůli jejich protestu nejezdí část meziměstských a příměstských spojů, naproti tomu provoz vysokorychlostních vlaků TGV narušen nebyl, informují dnes francouzská média. V celé zemi včetně Paříže se v úterý 24. září, proti záměru vlády sjednotit systém penzí, uskuteční na 150 manifestací.

Státní tajemník na ministerstvu dopravy Jean-Baptiste Djebbari v úterý v médiích uvedl, že Francouzi se musejí připravit na dopravní komplikace. Nejčernější scénář ale podle něj nenastane.

Vláda chce reformou důchodů, kterou slíbil prezident Emmanuel Macron už během své volební kampaně, sjednotit dosavadní různé režimy v jeden univerzální. Zaměstnanci železniční společnosti SNCF by tak podle deníku Le Figaro přišli o různé výhody, které nyní mají. Je mezi nimi například záruka zaměstnání, větší počet dnů dovolené nebo zdravotní péče.

Kvůli stávce ve Francii proti plánované reformě penzí nejezdí část meziměstských spojů. Kvůli stávce ve Francii proti plánované reformě penzí nejezdí část meziměstských spojů. | Reuters

Proti reformě už stávkovali zaměstnanci pařížského dopravního podniku, svobodné profese jako advokáti nebo lékaři a v sobotu odborová organizace Force ouvriere.

Zobrazit celou diskusi