Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové se děsí „suchých“ Vánoc. Obchody se kvůli brexitu zásobují alkoholem

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2019
12:35

Britští obchodníci a dovozci alkoholu si vytvářejí zásoby šampaňského, vína, piva i tvrdého alkoholu, obávají se totiž, že by brexit mohl narušit zásobování a Britové by mohli zůstat před svátky „na suchu“, uvedl deník The Guardian.

Velká Británie by, ať už s dohodou nebo bez ní, měla podle premiéra země Borise Johnsona opustit Evropskou unii k 31. říjnu, tedy zhruba měsíc a půl před Vánocemi. Britští obchodníci se brexitu obávají, jsou si plně vědomi toho, že zřejmě naruší nebo úplně zastaví dovoz zboží z EU do Británie.

Dovoz alkoholu snížil nezaměstnanost

Více než pětina všech domácích dovozců si proto začala dělat zásoby, nejvíce se zvýšil náklad na import alkoholu, a to jak vína a šampaňského, tak i piva a pálenek či likérů. Obchodníky nejvíc děsí, že by alkohol mohl na Vánoce nebo na Silvestra dojít. Tento trend má také jedno velké plus, v zemi klesla nezaměstnanost. Obchody, přepravní společnosti a sklady najímají stovky nových pracovníků.

Britové prahnou hlavně po šampaňském

Fenomén potvrdili odborníci z úřadu mapujícího zakázky a poptávky Cips. Podle ekonoma z Cipsu Johna Glena se obchodníci obvykle začnou zásobovat alkoholem až v půlce listopadu, kvůli brexitu letos začali už nyní. „Hlavně co se vína a šampaňského z EU týče,“ uvedl Glen. Britové jsou jedním z největších spotřebitelů šampaňského na světě, za rok se v zemi prodá až 26 milionů lahví.

Dovoz zboží z EU do Británie bude po brexitu komplikovanější. Dovoz zboží z EU do Británie bude po brexitu komplikovanější. | Reuters

Francouzský znalec vín Antoine Gerbelle „šampaňského chtivé“ Brity uklidňuje a vzkazuje jim, že evropské vinné sklípky jsou na brexit připravené. „Nebojte se, letos na Vánoce určitě žádná krize nebude,“ i se s zvýšenou poptávkou jsou podle něj vinaři EU schopni Brity zásobit na rok dopředu.

Nicméně podle předběžné analýzy, kterou zveřejnila britská vláda, zhruba 85 procent obchodních trajektů, které vozí zboží přes Lamanšský průliv, není připraveno na francouzský nový celní režim.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi