Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horor v dovolenkovém ráji: Bouře a tornádo devastovaly Španělsko. Zahynuli nejméně 3 lidé

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. září 2019
09:05

Jih a východ Španělska zasáhly ve čtvrtek ničivé bleskové záplavy, které způsobily intenzivní noční bouřky. Nejméně dva lidé zemřeli v městečku Caudete, když auto, v němž cestovali, strhl rozvodněný proud, informoval list El País. Úřady kvůli extrémnímu počasí zrušily vyučování ve stovkách škol, statisíce školáků dostaly volno. Zrušeny byly všechny lety z a do oblasti, tisíce cestujících musely nocovat přímo na letištích. V provinciích Alicante, Valencie, Murcie a Almería dál platí varování před extrémním nebezpečím bouřek a přívalových srážek.

Valencijská meteorologická služba AVAMET zveřejnila záběry ze zaplavených obcí, v nichž se ulice nebo i železniční tratě proměnily v řeky. Ve městě Ontinyent se zřítily i některé zdi. Dramatické záběry ze čtyřtisícové obce Moixent ukazují, jak s sebou velká voda bere auta. V Caudete zahynul starší manželský pár, jejichž automobil strhla voda. 

Jedním z nejvíce zasažených měst je právě Ontinyent, který leží asi 50 kilometrů severně od přímořského letoviska Alicante. Desítky lidí uvěznila voda na střechách jejich domů a záchranáři je museli vyzvednout helikoptérou.

Podle meteorologů tam byly naměřeny nejmohutnější srážky od začátku sběru dat v roce 1917, z břehů se proto vylila místní řeka Clariano. „Spadlo tady 300 milimetrů deště, to jsme tu neviděli posledních 100 let,“ řekl stanici TVE starosta Jorge Rodríguez. Evakuováno muselo být zatím asi 150 lidí, dalších 40 museli záchranáři odvážet ze zaplavených domů.

Úřady valencijského regionu nařídily preventivně uzavřít školy v 84 obcích. Vyučování tak odpadlo více než 300 tisícům dětí. V regionu Murcie zůstaly zavřené všechny základní a střední školy ve 45 obcích i místní univerzita. Na mnoha místech jsou uzavřené silnice, silně narušená je i železniční doprava.

Ničivé záplavy na jihu a východě Španělska. Uzavřena byla i letiště, tisíce lidí tam musely nocovat. Ničivé záplavy na jihu a východě Španělska. Uzavřena byla i letiště, tisíce lidí tam musely nocovat. | Reuters

Nejhorší bouřky za 13 let, udeřilo i tornádo

Příliv chladného vzduchu a intenzivní srážky do této části Španělska přinesla už v pondělí mohutná tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. „Tyto bouřky budou jedny z nejhorších za posledních 13 let, a to kvůli intenzitě srážek, jejich trvalosti, silnému větru dosahujícímu rychlosti 80 až 100 kilometrů za hodinu a kvůli kroupám, které mohou mít i přes dva centimetry. Na jihovýchodním pobřeží mohou vzniknout vodní smrště, tornáda a vlny vysoké až čtyři metry,“ uvedl mluvčí služby AEMET Rubén del Campo.

Malé tornádo už pozorovali obyvatelé na pláži v letovisku Raset de Dénia. Místní vláda v provincii Murcia lidem radí, aby byli maximálně obezřetní, a vzkázala jim, že „dnešek je dobrý den na to, zůstat doma“. Varování před extrémním počasím, přívalovým deštěm, bouřkami a záplavami platí v postiženém regionu i dnes.

Zobrazit celou diskusi