Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel bývalý diktátor Mugabe (†95). Dožíval na vozíku v teplákové soupravě

Aktualizováno -
6. září 2019
09:04
Autor: Mii - 
6. září 2019
06:58

Ve věku 95 let zemřel v nemocnici v Singapuru bývalý prezident a premiér Zimbabwe Robert Mugabe. S odkazem na několik nejmenovaných zdrojů to tvrdí zimbabwská média. Bývalý africký vůdce, který je často označován jako diktátor, se dlouhodobě potýkal se špatným zdravotním stavem. Na fotografiích ze sklonku života vypadá velmi nemocně. 

Snímky zveřejnil jeho syn na dnes již smazaném instagramovém účtu. Ukazují exdiktátora, jak sedí v invalidním vozíku. Zaujalo u toho především jeho oblečení, jelikož je celý oblečený do černobílé teplákové soupravy. Syn u toho zmínil, že „tahle vypadá ikonický život“ a „tohle dokážou koupit peníze“. 

Podle serveru ZimLive měl současný prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa oznámit vládě před dvěma týdny, že doktoři se rozhodli politikovi přerušit léčbu, jelikož jeho zdraví se nelepšilo. V singapurské nemocnici pobýval Mugabe od dubna letošního roku.

Začalo to přitom jen rutinní zdravotní prohlídkou, po které jej lékaři poslali na operaci oka. Do Singapuru se Mugabe jezdil léčit déle jak deset let, mezi africkými představiteli je to běžné. Jak dříve informovala agentura AP, úroveň zdravotnictví v Zimbabwe má sestupnou tendenci.

Ke smrti exdiktátora již kondolovalo několik úředníků. „Odpočívej v pokoji, Roberte Mugabe,“ napsala například na twitteru politička Fadzayi Maherová. „Mám na tvůj odchod dlouhou odpověď. Hodně se o tom rozepíšu. Nicméně pro teď přeji, ať se tvé rodině daří,“ dodala.

Rozvrácená Zimbabwe

Mugabe se narodil 21. února 1924, dálkově studoval filozofii a ekonomii v Jihoafrické republice a práva v Británii. V roce 1960 se zapojil do černošského boje proti bělošské nadvládě a několikrát byl za svoji politickou činnost vězněn. V prosinci 1979 se zúčastnil ústavní konference v Londýně, která rozhodla o budoucnosti země.

V nově vzniklém Zimbabwe byl Mugabe nejprve premiérem, funkci prezidenta získal v prosinci 1987 a od té doby vyhrál patery prezidentské volby. Během svého úřadování podnikl řadu kontroverzních kroků, například vyvlastnil půdu a majetek bělošským farmářům. Na to západní země reagovaly přerušením posílání finanční pomoci Zimbabwe a africký stát se ocitl v silné ekonomické krizi.

V době své abdikace v roce 2017 byl ve svých třiadevadesáti letech nejstarší hlavou státu na světě. Mugabe po sobě zanechal rozvrácenou zemi, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin.

josefvyskoc ( 6. září 2019 11:23 )

Tepláková souprava
kule dej si doprava
Tepláková souprava
kule dej si doprava

smradlavamakrela ( 6. září 2019 10:34 )

Už ste si všimli že největší svi ňe se dožívají nejvyššího věku? A ne a ne chcípnout. ?

Nezadat ( 6. září 2019 09:19 )

Diktátor a lidi plný žaludek a střecha nad hlavou,dnes demokracie,hladomor a občanská válka.

Zobrazit celou diskusi