Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kletba rodu Kennedyů dostihla i krásnou Saoirse (†22). Jak umírají její blízcí?

  • Autor: Nikola Forejtová,ČTK - 
    3. 8. 2019
    05:02

    Spojené státy truchlí nad dalším členem rodiny Kennedyů. Slavný klan zasáhla předčasná smrt krásné Saoirse (†22), kterou ve čtvrtek našli předávkovanou. Je první ženou, kterou dostihlo údajné prokletí rodu, není ale první předávkovanou. Prvenství si totiž odnáší David (†28), kterého zprovodily ze světa drogy v roce 1984. Blesk Zprávy vám přináší přehled předčasně zemřelých Kennedyů, a to od nejslavnější smrti až po tu první i poslední. Pronásleduje smrt tuto rodinu už od roku 1944? 

  • 1.JFK: Smrt miláčka davů obestírají dohady

    John Fitzgerald Kennedy se zapsal do historie hned několikrát. Například do Bílého domu byl zvolen jako druhý nejmladší prezident v historie USA, úřadovat začal 20. ledna 1961. Během jeho vlády se svět měnil v základech: byla budována Berlínská zeď, z džungle Vietnamu zaznívali první výstřely a z Ruska i Ameriky přicházely nové vesmírné technologie v přestřelce Studené války.

    Podařilo se mu prosadit daňovou reformu, několik zákonů o občanských právech – především černošského obyvatelstva, které bylo stále silně segregováno – a i když neúspěšně, se snažil svrhnout Castrův režim na Kubě.

    John Kennedy byl miláčkem davu a sukničkářem John Kennedy byl miláčkem davu a sukničkářem | Reuters

    Druhou věcí, kterou se Kennedy zapsal do historie, byla jeho mladistvá a energická povaha, především pak jeho smysl pro humor i pro krásné ženy. JFK, jak mu svět přezdívá, měl u Američanů dobrou pověst, rád s nimi mluvil a nikdy neopomněl zamávat svým voličům. Skandál ale způsobila podezřelá náklonnost herečky a sexbomby Marylin Monroe.

    „Happy Birthday, Mr. President,“ zaznělo z úst vnadné blondýny na oslavě narozenin tehdejšího prezidenta a sálem se rozhostilo mlčení. Svůdný výstup idolu žen i mužů zčásti potvrdil „šuškandu“, že se nejdůležitější muž USA spustil s milovanou zvedačkou sukní. Dokonce se diskutovalo, že si herečka vzala život právě proto, že se s ní sympaťák z Bílého domu rozešel.

    Rok po smrti Monroe překazila zářivě vypadající budoucnost miláčka davů střela, která mladému prezidentovi prolétla krkem. Kennedy se tak nejvýrazněji zapsal do historie svou smrtí, kterou provázela řada nejasností.

    Atentát na JFK se stal tak známým a tak diskutovaným, že vznikla řada knih, seriálů i filmů, které se zastřelením prezidenta zabývají. Řada z nich se věnuje i možnostem, co by se stalo, kdyby se atentát nepovedl. Vrah ale 22. listopadu 1963 zasáhl svůj cíl a Dallas byl tak svědkem nejznámějšího atentátu na prezidenta.

    Za pachatele byl označen Lee Harvey Oswald, jeho vina se ale nepotvrdila a jeho zavraždění dva dny po atentátu případ rozlousknout nepomohlo. JFK se tak stal čtvrtým zavražděným prezidentem a zároveň postavou v dílech mnoha spisovatelů i konspiračních teoretiků, kteří podezřívají kulku, že letěla za roh.

    Takhle by podle FaceAppu vypadal bývalý americký prezident John F. Kennedy, kdyby se dožil důchodového věku Takhle by podle FaceAppu vypadal bývalý americký prezident John F. Kennedy, kdyby se dožil důchodového věku | Blesk/Twitter Charlotte Clymer

  • 2.Saoirse: První z „prokletých“ žen

    Zatím poslední obětí údajného prokletí rodiny Kennedyů byla mladá a krásná Saoirse Kennedyová Hillová. Ve svých 22 letech se předávkovala v domě své babičky v Hyannisu v Massachusetts. 

    Rodina ke smrti uvedla: „Naše srdce byla otřesena ztrátou milované Saoirse. Byla plná naděje, příslibů a lásky. Starala se o přátele a o rodinu. Vášnivě se věnovala lidským právům a posílení práv žen. Našla velké potěšení v dobrovolnické práci po boku původních obyvatel Mexika při stavbě škol.“

    Studentka z Bostonu se ale léčila s depresemi. Sama několikrát na veřejnosti o svém psychickém boji promluvila a ve studentských novinách o tom vyšel i článek. Léky se jí nejspíš staly osudnými a 1. 8. 2019 lékař konstatoval smrt. Není ale první z Kennedyů, který doplatil na drogy, v hlavní roli byly už v roce 1984, jak se dočtete dále. 

    Saoirse byla vnučkou tragicky zahynulého Roberta Kennedyho, který rovněž předčasně opustil svět v roce 1968. 

    Dívka (†22) zemřela na předávkování Dívka (†22) zemřela na předávkování | Reprofoto Instagram

  • 3.Davida našli předávkovaného kokainem

    David Anthony Kennedy byl čtvrtým z jedenácti dětí Roberta F. Kennedyho. Údajně se jednalo o tichého a velmi introvertního hocha, který během života neměl příliš štěstí. Smrti byl blízko už v mládí, kdy se jako malý hoch málem utopil v Tichém oceánu.

    Smrt otce ho velice zasáhla, především pak proto, že jeho smrt neustále přehrávala jedna televizní stanice za druhou. Historikové se domnívají, že i tento traumatický zážitek spustil u hocha úzkost a psychické problémy, které začal řešit drogami.

    Osudným se mu pak stala dopravní nehoda, při které si poranil páteř a stal se tak závislým ještě na lécích proti bolesti. Předávkování měl už dvakrát za sebou, když už to jeho tělo v roce 1984 nevydrželo a službu mu vypovědělo. 

    Nalezli ho mrtvého pod vlivem kokainu, demerolu (lék na bolest způsobující bolesti hlavy i  poruchu srdečního tepu) pod vlivem mellarilu (antipsychotika). 

    Rodina Kennedyů, David (druhý zleva) je zde ještě malým chlapcem Rodina Kennedyů, David (druhý zleva) je zde ještě malým chlapcem | Profimedia

  • 4.Robert: Úmrtí chvíli po vítězství

    Milovaný a jedenáctinásobný otec opustil svou rodinu poté, co zvítězil v primárkách v Kalifornii. Po vítězném projevu 5. června 1968 se přesouval do hotelu Ambassador, když mu cestu zahradil střelec s revolverem. Jedna kulka roztříštila lebku a dvě další střely prošly pravým ramenem. Robert zahynul druhý den v nemocnici. 

    Stejně jako jeho mladší bratr John se i Robert angažoval ve vysoké politice. Svému bratrovi pomáhal nejen s kampaní, ale také s úřadem prezidenta, když zastával post ministra spravedlnosti. Po bratrově smrti se rozhodl převzít jeho křeslo a během stále úspěšnějšího volebního období nakonec přišel o život podobně jako jeho zesnulý bratr - byl chladnokrevně zastřelen. 

    Robert se stejně jako John snažil nastolit v USA rovnoprávnost občanů a výrazně se tak podílel na destigmatizování černošských obyvatel. Od jeho smrti jsou i kandidáti na prezidenta chráněni státní bezpečnostní službou. 

    Robert Kennedy během projevu v Berlíně Robert Kennedy během projevu v Berlíně | Profimedia

  • 5.Michael: Smrt, o které nebylo slyšet

    Prokletí pronásledovalo hlavně pokolení Roberta Kennedyho, kromě jeho samotného, syna Davida a nyní i vnučky Saoirse mu zahynul ještě jeden ze synů. 

    Na Silvestra v roce 1997 se totiž zabil na lyžích Michael Kennedy v Aspenu ve státě Colorado. Údajně hráli na lyžích hru a i přes varování místní služby nebezpečně hazardovali. Michael najel v nepozornosti do stromu a jelikož neměl žádné ochranné vybavení, na místě zemřel. 

    Michael, podobně jako celá jeho rodina, byl vzdělaným mužem. Vystudoval právo na Harvardu a byl zaměstnán jako hlava neziskové organizace, která pomáhala starým a chudým domácnostech přežít v období krutých zim. 

  • 6.Bratr Joseph jako první oběť?

    A dostáváme se na začátek řetězce, kdy se Kennedyům začala smůla i smrt lepit na paty. Jedná se o příběh nejstaršího bratra Johna Kennedyho, o Josepha P. Kennedyho. 

    Joseph se narodil jako první z devíti děti Rose a Josephu Kennedyovým. Ačkoliv nakročil na podobnou cestu, jako to udělali jeho budoucí bratří, musel během studií narukovat do armády. 

    Druhá světová válka už byla v plném proudu a v srpnu 1944 podnikal Joseph svůj 25. let, který měl být na chvíli také posledním. Po splnění 25 misí se totiž mohl podívat domů. Joseph se ale rozhodl kývnout ještě na jeden start...

    Liberator pilotovaný prvorozeným Kennedym ještě nad Anglií explodoval. Přesný důvod havárie není znám, diskutuje se o nedostatečné izolaci roznětky či o zbloudilé střele, která stroj zasáhla. 

mile99 ( 3. srpna 2019 11:23 )

to je na pouti ta nej atrakce...

andorea ( 3. srpna 2019 08:50 )

A co John jr., který zahynul i s manželkou při pádu jejich malého letadla? To byla spíše kletba než nějaká fetka.

doktormediciny ( 3. srpna 2019 08:38 )

...Pri zrozeni clovek dostava nerjakou genetickou infor­maci­..Po­pular­ner se tomu rika nešpresner dedicnost.JInymi slovy nešco asi bude v genech,.
Na druhe strane mne udivuje, ze prislusnici high society nernajdou jinouz napln zivota...

Zobrazit celou diskusi