Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je krvežíznivá a má tři čelisti. Nový druh pijavice potěšil vědce

Autor: Mii - 
2. září 2019
21:45

Mimořádný objev se podařil vědcům z amerického Smithsonian národního muzea přírodní historie. V bažinách na jihu státu Maryland popsali nový druh pijavice, který je olivově zelený, má tři čelisti a 59 zubů. Pojmenovali ji macrobdella mimicus a stejně jako její příbuzné druhy se živí krví. Jde o první nález nové pijavice v Severní Americe od roku 1975, píše server NDTV.

Konkrétně se pijavici podařilo objevit týmu vedenému Annou Phillipsovou, kurátorkou muzea pro parazitické červy. Několik dní se bažinami procházela bosa a jen v šortkách s cílem najít nějaké pijavice, až se jí podařilo najít jedince, který byl úplně nového druhu. Z nálezu byla nadšená a své zjištění odeslala do odborného časopisu Journal of Parasitology.

Cíl původního zkoumání byl přitom jiný – zjistit, zda na velkém území žijí ty samé pijavice, nebo se jejich výskyt liší regionálně. „Často vidíte jejich rozmístění po velké geografické oblasti, což nám bylo podezřelé,“ uvedla Phillipsová, co ji k výzkumu vedlo.

Nakonec její tým odebral vzorky ze stovek pijavic včetně šesti z bažin Marylandu. Pomocí metody zvané sekvenování DNA je porovnal, až narazil právě na nový druh. Sice připomínal hojně rozšířenou severoamerickou pijavici macrobdella decora, ale něco ho přece jen odlišovalo – na spodní straně měl jinak rozmístěné póry.

Phillipsová popsala, že když se marylandskými bažinami procházela, útočily na ní stovky klíšťat, much a komárů, což nebylo jednoduché, ale ničeho nelituje. Několikrát se na ni přisály i pijavice, ovšem na ně je již zvyklá. Ne vždy, když se na člověka přisají, totiž začnou automaticky hledat krev – tu pijí jen, když jsou hladové.

„Umí se přisát dost tajně. Používají k tomu speciální sval, který jim pomůže rozevřít ústa a kousnout,“ popsala vědkyně. Podle ní to ani nebolí, pocit přirovnala ke štípnutí včelou. Jakmile se pijavice nasytí a pustí, zranění pak jen trochu svědí. „Klíšťata a komáři mě děsí mnohem více,“ přiznala se.

Se sáním krve jim pomáhá enzym

Pijavice jsou parazitičtí červi, kteří žijí převážně ve sladkých vodách. Mají velkou schopnost regenerace a na obou stranách oválného těla disponují přísavkami. Tou zadní se přichycují, ta přední je součástí trávicího ústrojí.

Část pijavic se živí krví obratlovců, kterou pijí právě přední přísavkou. Aby se jim krev nesrážela, z otvoru produkují enzym, který tomu zabraňuje. Odhaduje se, že na světě existuje kolem 700 druhů pijavic. Některé dokážou přežít i několik měsíců bez potravy a když se napijí, krev tráví i půl roku.

Zobrazit celou diskusi