Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Cévám neublíží ani 25 káv denně: Nová studie jde proti varování expertů

Nová studie vyvrací varování expertů: Cévám neublíží ani 25 kafí denně!
Nová studie vyvrací varování expertů: Cévám neublíží ani 25 kafí denně!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Martin Valeš - 
8. června 2019
16:00

Že je káva v každém případě nebezpečná? Takový pohled už je minulostí, experti se shodují, že vypít pár šálků denně je naopak zdravé. Ovšem britští kardiologové jdou ještě dál: Z jejich pohledu neškodí ani 25 kafí denně.

Výzkumníci z Univerzity královny Marie porovnali zdravotní záznamy 8412 Britů, kteří byli na magnetické rezonanci srdce. „Náš výzkum vyvrací předchozí studie, které tvrdily, že káva zvyšuje tuhost tepen,“ uvedl profesor Steffen Petersen, šéf výzkumného týmu.

Tepny lidem tuhnou s věkem, v horších případech to může vést k arterioskleróze a ta pak k infarktu či mrtvici. Kofein z kávy však stav cév, na rozdíl od třeba kouření, nezhoršuje. Z nového porovnání vyšlo, že kdo pije méně než jednu kávu denně, na tom z hlediska tuhnutí tepen není lépe než konzument 25 hrnků.

„Neříkáme lidem, ať pijí pětadvacet kafí denně,“ zdůrazňuje Metin Avkiran z vedení Britské nadace srdce. „Tento výzkum jen uvádí na pravou míru řadu konfliktních studií – vylučuje jeden z údajných negativních účinků kávy na naše tepny,“ dodal.

A podobně proti zjednodušené interpretaci studie vystupují i další experti. „Zaměřili se na cévy, ale namístě jsou obavy z řady dalších vedlejších dopadů – od zvýšení krevního tlaku a zrychlení tepu po srdeční arytmie,“ přidává doktor David Katz z Yaleovy univerzity.

„A nadměrná konzumace kávy se patrně pojí s dalšími neduhy, jako je nespavost, neklid a možná i řídnutí kostí,“ řekl serveru Huffington Post. Jako u všeho tak bude platit – všeho s mírou.

Zobrazit celou diskusi