Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Smrtící“ cereálie a zmrzlina. Průmyslově zpracovaná jídla zkracují život, tvrdí vědci

Autor: peb - 
3. června 2019
18:10

Dvě velké studie ukázaly, že lidé, kteří jedí velké množství průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou například cereálie nebo zmrzlina, jsou více ohroženi infarktem a mrtvicí. Informoval o tom web britského deníku The Guardian. 

K tomuto závěru došly dva na sobě nezávislé výzkumné týmy, jeden z Francie a druhý ze Španělska. Přispěly tak k rostoucímu podezření, že jídla vyráběná v továrnách za použití umělých ingrediencí významně přispívají k závažným zdravotním problémům, jako je rakovina, zvýšený krevní tlak nebo obezita. 

Vědci z pařížské univerzity zkoumali stravovací návyky a zdraví více než 105 tisíc lidí. Zjistili, že ti, kteří jedli nejvíce průmyslově zpracovaných potravin, byli po dobu pěti let ve větším nebezpečí mrtvice, infarktu a dalších kardiovaskulárních problémů. Když jejich konzumace „umělých“ jídel stoupla o 10 procent, riziko kardiovaskulárních nemocí vzrostlo o 12 procent. 

Studie zveřejněná v časopise British Medical Journal ale přesto neprokazuje, že průmyslově zpracovaná jídla tyto choroby přímo způsobují. Vědkyně z francouzského výzkumného týmu Mathilde Touvierová však tvrdí, že výsledky studie by měly stačit na to, aby zdravotnické autority lidem doporučily konzumaci těchto jídel omezit. 

„Lidé by se těmto potravinám měli vyhýbat, jak to jen jde,“ řekla Touvierová.

Druhou studii provedl vědecký tým z Univerzity Navarra ve španělské Pamploně. Výzkumníci monitorovali stravování a zdraví téměř dvaceti tisíc španělských absolventů z roku 1999. Výzkum trval až do roku 2014. Kromě další faktorů se do jejich úmrtnosti promítla i konzumace průmyslově zpracovaných potravin. 

Ti, kteří takové potraviny jedli více než čtyřikrát denně, měli o 62 procent vyšší šanci, že předčasně zemřou, než ostatní. 

Z čeho jsou průmyslově zpracované potraviny?

Tato jídla se vyrábí z přísad, jako jsou škroby, rafinovaný cukr, saturované tuky a z různých aditiv. Ta zahrnují například konzervanty, barviva, pojiva, texturanty a umělá sladidla.

Průmyslově zpracované potraviny bývají kaloricky bohaté, obsahují ale minimum důležitých živin, jako jsou například vitaminy, minerály nebo vláknina. 

 

 

 

 

 

 

Bleskoska ( 3. června 2019 23:58 )

Vědci zjistili to, o čem se lidi běžně baví už pár let. Dnešní zmrzlina je hnusná, socialistická kopeček za padesátník jednak byyla velký kopec a těžkýk tomu, jednak z ovoce a cukru, takže sice žádná mlska, že by sliny tekly až na kolena, ale dobré a poměrně zdravé to bylo. Navíc ten padoš se vždy našel.

nestranny ( 3. června 2019 18:58 )

A dá se vůbec dneska něco koupit,kde by nebyly nějaké chemikálie?
Maximálně tak od soukromníka na venkově.A ani u nich není jisté,zda třeba
tou chemií nepřihnojuje,nebo neprovádí postřiky před sklizní.Tím jsme
od plyšáku krmeni naprosto všichni.Mléko není mléko,ale škrobová voda.
Maso v konzervě není maso,ale sojová srágora.Máslo obsahuje 40% palmového oleje atd.Zlaté ty,jak rádi ti pseudodemokraté říkají jedovaté komunistické potraviny.Co bych za ně dnes dal!!!!!!

Zobrazit celou diskusi