Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vědci objevili nový druh miniaturního žraloka. Svítí ve tmě

Autor: tva - 
23. července 2019
21:51

Žraloci jsou známí svou schopností před útokem vypátrat svou kořist čichem. Nový druh, jehož objev mají na svědomí američtí vědci, na to však jde úplně jinak. Ve tmě září takovým způsobem, že láká své kořisti přímo k sobě. O objevu píše web americké stanice CNN.

Žralok nazvaný American Pocket Shark o velikosti zhruba 14 centimetrů je první svého druhu. Nalezen byl v Mexickém zálivu a věnuje se mu studie Tulane University v New Orleans.

American Pocket Shark, kterého objevil biolog Mark Grace American Pocket Shark, kterého objevil biolog Mark Grace | Mark Grace/National Oceanic Atmospheric Administration National Marine Fisheries Service Southeast Fisheries Science Center via AP

Poprvé byl spatřen v roce 2010 během zkoumání vorvaňů obrovských. Znovu se miniaturní žralok do hledáčku vědců dostal o tři roky později. Biolog Mark Grace si tehdy poprvé všiml jeho schopnosti vyzařovat zvláštní světlo.

Jde o teprve druhého „kapesního“ žraloka, který byl kdy vyfotografován či natočen. První exemplář se objevil v roce 1979 ve východní části Tichého oceánu. „Oba jsou však příslušníci odlišného druhu,“ řekl Grace.

Podle studie žralok vylučuje svítící tekutinu z malé kapesní žlázy poblíž jeho předních žáber. Vědci se domnívají, že pomocí ní láká kořist, která je přitahována září světla.

Zobrazit celou diskusi