Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump si doma zavařil. Poznámky o Melanii, lásce k vínu a diktátorovi Kimovi žehlí mluvčí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. srpna 2019
17:29

Prezident Spojených států Donald Trump si na konto připsal další nepřesnost, kterou za něj musí „vyžehlit“ Bílý dům. Trump se totiž během pondělní tiskové konference na summitu skupiny G7 ve francouzském Biarritzu nechal slyšet, že jeho žena Melania Trumpová měla možnost dobře poznat vůdce Severní Korey Kim Čong-una. Nicméně první dáma USA se s diktátorem KLDR nikdy nesetkala, uvedl deník The Washington Post. Trumpovou jistě nepotěšila ani další manželova poznámka, kdy naznačil, že má až moc ráda francouzské víno.

„S naprostým respektem vůči Severní Koreji a jejímu vůdci Kim Čong-unovi, kterého jsem dobře poznal, stejně jako první dáma, která by se mnou jistě v tomhle souhlasila. Je to muž se zemí, která má obrovský potenciál,“ prohlásil Trump před novináři, kteří se ho ptali na jeho názor na testovací odpaly, které KLDR provádí.

Tisková mluvčí po Trumpovi „uklidila“

Na Trumpova slova okamžitě reagovala tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová, která dříve působila v týmu první dámy. Grishamová vydala prohlášení, ve kterém upřesnila, že se první dáma ve skutečnosti s Kimem nikdy nesetkala.

„Prezident Trump se svou manželkou probírá spoustu věcí včetně svého vztahu s předsedou Kimem. A i když se s ním první dáma nikdy nesetkala, prezident to pociťuje tak, že ho poznala skrze jejich vztah,“ uvedla Grishamová.

S Ivankou do KLDR

Mezi americkým prezidentem a severokorejským diktátorem dlouho panovala útočná rétorika, zlomový byl pro ně rok 2018, kdy se muži poprvé osobně setkali. První dáma Trumpa do Singapuru na historický summit s Kimem loni v červnu nedoprovázela. Cestu jí podle prezidenta zakázal doktor, protože se zotavovala po operaci. Trumpová nebyla ani v Hanoji, kde se muži letos v únoru sešli podruhé.

Summit ve Vietnamu skončil nezdarem a oba muži předčasně odcestovali domů, na postupu denuklearizace se nedohodli. V červnu se Kim a Trump setkali potřetí, tentokrát v demilitarizované zóně mezi KLDR a Jižní Koreou. Prezident dorazil s ženou s příjmením Trumpová, jednalo se však o jeho nejstarší dceru Ivanku, nikoliv jeho manželku.

První dáma USA ve francouzské vinárně První dáma USA ve francouzské vinárně | Reuters

Láska k francouzskému vínu

Další rána pro Trumpovou přišla na společné tiskové konferenci jejího muže a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Trump Francii v poslední době hrozil cly, a to v souvislosti s novou francouzskou daní namířenou vůči internetovým gigantům, jako jsou například americké firmy Google, Amazon či Facebook. Macron ale oznámil, že USA a Francie našly vyhovující kompromis.

Trump na to konto začal vtipkovat, že jeho žena „přímo miluje“ francouzské víno. První dáma USA, která seděla mezi novináři, se ze slov svého manžela netvářila zrovna nadšeně. „Můžete potvrdit, že Francie a USA došly ke shodě ohledně internetových firem?“ ptali se Trumpa reportéři.

„Jediné, co můžu potvrdit, je láska první dámy k vašemu francouzskému vínu. To přímo miluje, tak vám pěkně děkuju,“ prohlásil Trump. Oba prezidenti se zasmáli, první dámě ale ztuhl úsměv na tváři.

Video  „Trump je jednoduchý člověk, v tom je jeho síla. Ve světě si z něj utahují a zároveň se ho bojí,“ říká amerikanista Kozák.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi