Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Studenti vypálili parlament a chtějí nezávislost, v provincii Indonésie to vře

Autor: ČTK, tva - 
19. srpna 2019
18:15

Demonstranti v indonéské provincii Západní Papua v pondělí vypálili budovu regionálního parlamentu a zablokovali provoz v místní metropoli Manokwari. Protesty směřovaly proti policii, která v neděli zatkla 43 studentů ze sousední provincie Papua a údajně na ně pokřikovala rasistické nadávky. Informovala o tom agentura AP.

Papua usiluje o nezávislost od začátku 60. let 20. století, kdy oblast zabrala Indonésie. Někteří místní obyvatelé, především studenti, v poslední době hlasitě volají po právu na sebeurčení provincie. Obyvatelé Západní Papuy jsou si přitom s obyvateli Papuy etnicky blízcí.

Policie vtrhla v neděli na koleje ve městě Surabaja na východě Jávy poté, co se studenti odmítli dostavit k výslechu kvůli podezření z toho, že poničili indonéskou národní vlajku. Policie tvrdí, že jich 43 zadržela, ale o několik hodin později je pustila, protože se podezření nepotvrdilo.

Prezident: Můžete se hněvat, ale odpuštění je lepší

Ve videu, které kolovalo na internetu, jsou však vidět policisté a vojáci, jak na studenty pokřikují, že jsou psi nebo opice. Nahrávka vzbudila v Papui i Západní Papui pobouření. Indonéské bezpečnostní složky již v minulosti často čelily podezření z porušování práv občanů.

Prezident Joko Widodo vyzval obyvatele obou provincií ke smířlivosti. „Mí bratři v Papui a Západní Papui, vím, že jste pohoršení. Vašim spoluobčanům je ale nejlepší odpustit. Můžete se hněvat, ale odpuštění je lepší,“ pronesl prezident.

Několik tisíc lidí demonstrovalo rovněž v Jayapuře, hlavním městě Papuy, nicméně protest byl poklidný a lidé se rozešli po výzvě tamního guvernéra Lukase Enembeho. Ten však zároveň incident v Surabaje odsoudil. „Indonésie získala nezávislost před 74 lety a netolerantní, rasistické a diskriminační jednání by tu nemělo být dovoleno. Rasistické jednání v Surabaje nás na Papui urazilo,“ řekl guvernér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi