Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapec chtěl z táty „vyrazit“ peníze na večírek. Fingoval vlastní únos

Autor: ČTK, tva - 
16. srpna 2019
18:30

Patnáctiletý mladík z nigerijského města Jos fingoval vlastní únos a po svém otci požadoval výkupné. Peníze chtěl využít na uspořádání večírku, napsal server BBC. Policie chlapce i čtyři jeho starší kamarády ve věku 18 až 22 let zadržela a případ vyšetřuje.

Chlapec za vlastní únos požadoval výkupné 500 tisíc nair (32 tisíc korun). S kuriózním plánem přišel poté, co jeho otec prodal auto, aby měla rodina více peněz. Mladík se nejdříve obnos pokusil najít doma a když se mu to nepodařilo, rozhodl se peníze získat přes výkupné.

Jeho přátelé předstírali, že jsou únosci, a hlavu rodiny kontaktovali.Varovali ho, že jeho syn byl unesen daleko od Josu a aby nic nehlásil policii,“ uvedl policejní mluvčí, podle kterého se muž na bezpečnostní složky nakonec obrátil, když se výhrůžky stupňovaly.

Odbornost „únosců“ policii zaskočila

Policie mladíka i jeho přátele nakonec vystopovala pomocí sledování telefonního čísla, které je dovedlo až do bytu v Josu. Chlapcův otec byl po zjištění, že celou událost zinscenoval jeho syn, zdrcený, sdělil mluvčí. Mladík ho předem ani o žádné peníze nepožádal.

Všech pět podezřelých je nyní ve vyšetřovací vazbě, fingovaný únos byl totiž podle policie proveden natolik odborně, že to v úřednících vzbudilo podezření, zda se podobného činu nedopustili už v minulosti.

Únosy kvůli výkupnému jsou v této západoafrické zemi častou kriminální aktivitou. Gangy unášejí bohaté i chudé, částky za navrácení nejbližších se často pohybují až ve výši 150 tisíc dolarů (tři a půl milionu korun). Pokud rodiny nezaplatí, gangy někdy unesené zabijí. Policie uvádí, že mezi lednem až dubnem tohoto roku bylo v Nigérii uneseno nejméně 685 osob.

Zobrazit celou diskusi