Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krvavá předehra voleb: Útočníci zabili desítky lidí, mezi nimi i 22 dětí

Autor: peb, ČTK - 
15. února 2019
19:45

Neznámí útočníci zabili ve státě Kaduna na severu Nigérie 66 lidí, včetně 12 žen a 22 dětí. V pátek o tom informoval místní guvernér. Podle deníku Vanguard vláda povolala bezpečnostní složky, které se snaží pachatele dopadnout. V sobotu čekají Nigérii prezidentské a parlamentní volby, v pohotovosti jsou proto po celé zemi desítky tisíc vojáků a policistů.

Podle guvernéra se našla těla obětí v několika vesnicích v oblasti kolem města Kajuru. Čtyři lidé řádění útočníků se zraněními přežili a jsou nyní v nemocnici.

Stát Kaduna leží na hranici mezi křesťanským jihem země a severní částí, obývanou převážně muslimy. Právě na severu nigerijská vláda už od roku 2009 bojuje proti povstalcům z islamistického hnutí Boko Haram.

Boje s radikály jsou ale mnohem častější ve státech Borno, Adamawa a Yobe. Právě v Bornu se nachází město Rann, kde teroristé z Boko Haram koncem ledna zabili přes 60 lidí.

Stát Borno je fakticky centrem konfliktu s islamisty, který trvá už deset let a vyžádal si přes 27.000 mrtvých. Odhaduje se, že do svých domovů se kvůli bojům stále nemůže vrátit 2,5 milionu obyvatel oblasti u Čadského jezera.

Podle nedávné zprávy Afrického centra pro strategická studia (ACSS) však loni počet útoků ze strany Boko Haram klesl. Loni jich podle těchto propočtů bylo 444, zatímco o rok dříve 595.

Boj s islamisty je jedním z hlavních témat nadcházejících prezidentských voleb. Současný prezident Muhammadu Buhari, který se nyní uchází o druhý mandát, sliboval už před svým prvním zvolením před čtyřmi lety, že se s radikály vypořádá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 15. února 2019 20:18 )

Současný prezident Muhammadu Buhari, který se nyní uchází o druhý mandát, sliboval už před svým prvním zvolením před čtyřmi lety, že se s radikály vypořádá. Hurá!!!!!!! Vrah křičí zabte vrahy.

Zobrazit celou diskusi