Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ostatky brutálně zavražděného novináře spálili v peci, míní vyšetřující Turci

Autor: Mii - 
15. února 2019
07:53

Je možné, že se policii nikdy nedostanou do ruky ostatky novináře Džamála Chášukdžího, který byl zavražděn loni v říjnu. Tělo bylo dost možná spáleno. S odkazem na tureckou policejní zprávu to uvedla agentura Anadolu. Detaily Chášukdžího smrti stále nejsou známy, tělo se nenašlo.

Novinář, známý svou kritikou arabského korunního prince Mohameda bin Salmána, zemřel 2. října na saúdském konzulátu v Istanbulu. Zavraždilo jej saúdské komando, o jehož motivech se dodnes spekuluje. Západní společenství se domnívá, že tak udělalo na osobní příkaz Salmána, Rijád to popírá.

Podle policie mohly být ostatky spáleny z toho důvodu, že na pozemku konzulátu se nachází dvě velké studny a plynová a dřevěná pec, ve kterých teplota dosáhne až 1000 stupňů Celsia. Takový žár dokáže spálit i jakékoli stopy DNA, takže policie nezíská důkazy.

Pátrání nikam nevede

Příběh vraždy Chášukdžího je složitý a plný protichůdných tvrzení. Dlouho trvalo, než Rijád přiznal, že novinář skutečně zemřel. Jeho smrt byla velice brutální a tělo bylo rozřezáno na několik částí. Muži jej měli napadnout poté, co se s nimi novinář odmítl vrátit do Saudské Arábie.

Vrazi kusy těla vynesli z budovy zabalené do koberce. Zde ale dosavadní informace končí. Tělo nebylo dosud objeveno a turecká policie, která případ vyšetřuje, věří, že je to právě kvůli jeho spálení. Pátrání bylo tak extenzivní, že jiné vysvětlení už možné není.

Turecká policie rovněž ve čtvrtek uvedla, že Chášukdžího snoubenka Hatine Cengizová mohla být další obětí, pokud by do konzulátu vešla také. To ale neudělala, místo toho čekala venku na ulici. Byla to nakonec ona, kdo kontaktoval policii, že je Chášukdží pohřešovaný.

salto ( 15. února 2019 09:20 )

Nějak se to zaseklo. Kde jsou rezoluce, protestní shromáždění, sankce, petice atd.?

Zobrazit celou diskusi