Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Brutální a úkladná,“ popsala zpravodajka OSN smrt novináře. Saúdové bránili i ve vyšetřování

Aktualizováno -
8. února 2019
08:15
Autor: ČTK - 
7. února 2019
20:03

Loňskou vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího naplánovali představitelé saúdskoarabského státu. V předběžné zprávě zveřejněné dnes v Ženevě to uvedla zvláštní zpravodajka OSN Agnès Callamardová, která na konci ledna vyrazila s forenzním týmem do Turecka. Závěry zvláštní zpravodajky OSN kopírují výsledky tureckého vyšetřování. Agentuře Reuters to řekl mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dodal, že Rijád musí vydat pachatele vraždy, aby prokázal snahu učinit spravedlnosti zadost. Chášukdží byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu loni 2. října.

Chášukdžího vražda podle zvláštní zpravodajky představuje „nejvážnější porušení nejzákladnějšího práva nás všech, práva na život“. Novinářova vražda podle ní byla „brutální a úkladná“. Tým Callamardové při cestě do Turecka shromáždil důkazy, že se na plánování vraždy podíleli zástupci saúdskoarabského státu.

Saúdská Arábie podle zpravodajky OSN navíc podkopávala snahy Turecka o vyšetření novinářovy smrti.

Callamardová se v Turecku setkala mimo jiné s ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem či istanbulským hlavním státním zástupcem. Konečnou zprávu ze svého vyšetřování hodlá zpravodajka OSN zveřejnit v červnu.

Erdoganův mluvčí Fahrettin Altun uvedl, že zjištění OSN jsou v souladu s těmi tureckými a že Ankara je odhodlána spolupracovat s případným vyšetřováním OSN. „Absolutní nedostatek transparentnosti“ od saúdskoarabských úřadů je podle něj hluboce znepokojivý a poškozuje důvěryhodnost představitelů Saúdské Arábie. Altun vyzval Rijád k vydání pachatelů novinářovi vraždy do Turecka na důkaz snahy vykonat spravedlnost.

Chášukdží byl kritikem saúdskoarabského režimu. Rijád vraždu přiznal se zpožděním, původně ji popíral. Chášukdžího tělo se dodnes nenašlo.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že Chášukdžího vraždu nařídil přímo saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Rijád to popírá.

Saúdská Arábie zahájila na začátku ledna proces s 11 podezřelými z Chásukdžího vraždy. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z nich.

Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

Taurus70 ( 7. února 2019 21:06 )

To je zvlastni jak tato prokazana vrazda hezky demokraticky vysumela ze?🤔👿💩

Zobrazit celou diskusi