Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vrah z mešit na Zélandu přelstil bachaře. Poslal dopis s výzvou do zbraně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. srpna 2019
16:00

Australan, který v březnu ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zastřelil 51 lidí, ze své cely poslal dopis svému sympatizantovi. Vrahův šestistránkový vzkaz byl následně zveřejněn na internetové stránce oblíbené u pravicových extremistů. Podle expertů se střelcův list dá přirovnat k „povolání do zbraně“, napsal deník The Guardian.

Při masakru ve městě Christchurch zahynulo 15. března 51 lidí. Z atentátu byl obviněn Brenton Tarrant (28) z Austrálie. Svůj útok vysílal v přímém přenosu na internetu. Zodpovídat se bude z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku. Muž je vězněn v aucklandské věznici s nejvyšší ostrahou, přesto se mu podařilo poslat dopis svému sympatizantovi.

Vláda přiznala chybu

Vězeňská správa ve středu přiznala, že udělala chybu, když mu povolila, aby napsal svému příznivci. Za rozrušení, které dopis mohl obětem a jejich rodinám způsobit, se omluvila šéfka vězeňské správy Christine Stevensonová. Jak uvedla, Tarrant má nyní zakázáno posílat dopisy a rovněž je přijímat. Chybu připustila i novozélandská vláda.

„Nikdy jsme neměli co do činění se zločincem jako on. Radili jsme se o tom, zda jsou naše zákony vůbec adekvátní, abychom ho mohli věznit. Náš zákoník prověřovali i zahraniční odborníci,“ uvedl v prohlášení ministr náprav Kelvin Davis. „Myslím si, že vězeňská správa měla předat dopis k rozboru, než byl odeslán,“ doplnil Davis.

Mezi novozélandskými muslimy se šíří strach

Fajsal Sajíd, generální tajemník mešity Linwood, kde střelec usmrtil 7 lidí, byl dopisem zděšen. „Upřímně musím říct, že jsme všichni v šoku. Obsah jeho sdělení nahání strach. Je to neuvěřitelné, jak se to mohlo dostat ven?“ divil se Sajíd. „Dokazuje to, že trestní právo na Novém Zélandu pokulhává. Děsím se toho, jaké to bude mít následky. Co když formuje nějakou skupinu? Nebo inspiruje další útoky? Lidé mají opravdový strach,“ uvedl.

Mluvčí novozélandské opozice David Bennett vyzval ministra Davise, aby se za nedopatření okamžitě omluvil pozůstalým a přeživším střelby v mešitách. „Tenhle muž spáchal nejhorší zločin v dějinách naší země a bylo mu povoleno odeslat dopis, ve kterém v podstatě volá do zbraně další střelce?“ rozčiloval se Bennett.

Advokáti obviněného Australana během dnešního předběžného soudního stání rovněž požádali, zda by se proces nemohl místo Christchurche konat v Aucklandu. Soudce Cameron Mander se hodlá možným přesunem procesu zabývat při dalším jednání 3. října. Žaloba se k požadavku obhájců zatím nevyjádřila. Během posledního přelíčení Tarrant prohlásil, že je nevinný.

Bývalý vězeň: Dopisy nečtou, než je pošlou

Média se rozhodla dál nešířit obsah Tarrantova dopisu. Ke kauze vězeňské pošty se vyjádřil Arthur Taylor, který v aucklandské věznici strávil několik let. „Vězni mají zákonem dané právo posílat a přijímat dopisy, u případu střelce byla přijata speciální opatření,“ uvedl Taylor. Z vlastní zkušenosti pak dodal, že vězeňská služba rozhodně nekontroluje, co vězni ve svých listech píší.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině