Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terorista z Nového Zélandu si stěžuje na vězení. Chce návštěvy, telefon a televizi

Autor: Darina Jíchová - 
31. března 2019
17:40

Australan Brenton Tarrant (28), který má na svědomí masakr v mešitách v novozélandském městě Christchurch, si stěžuje na podmínky ve věznici, kam putoval krátce po hrůzném činu. Strážci mu prý odepírají jeho základní práva jako návštěvy nebo telefonní hovory, napsal deník Daily Mail.

Tarrant si také postěžoval na zacházení policie, podle něj je nespravedlivé. Muž se hned v sobotu 16. března, den po masakru v mešitách, objevil před soudem, přelíčení netrvalo ani minutu, byl obviněn z vraždy. Střelec si neodpustil úšklebek a gesto, které vyjadřuje bělošskou nadřazenost. Další proces ho čeká 5. dubna, přepokládá se, že si vyslechne všechny body obžaloby. Australan se hodlá hájit sám.

Naprostá izolace: Žádné návštěvy ani telefonáty

Novozélandský server Stuff přinesl zprávu, že Tarrant z vězení poslal formální stížnost, dožaduje se nejen návštěv a telefonu, ale také přístupu k televizi a k novinám. „Je pod neustálým dohledem a v naprosté izolaci. Nedostává ani obvyklé, byť minimální, věci jako ostatní vězni, tedy žádné návštěvy a žádné hovory,“ řekl serveru zdroj z auklandského vězení.

Gesto útočníka z Nového Zélandu má ukazovat bílou nadřazenost (16. 3. 2019) Gesto útočníka z Nového Zélandu má ukazovat bílou nadřazenost (16. 3. 2019) | Profimedia

Vězni mají podle novozélandského zákona právo na telefonní hovory, mohou dokonce posílat nebo dostávat elektronickou poštu. Stejně tak by jim měla být poskytnuta potřebná lékařská pomoc, místo na spaní, jídlo a pítí, přistup ke vzdělání a informacím. Zákon rovněž uvádí, že každý vězeň má nárok na návštěvy.

Nicméně stejný zákon umožňuje vězňům za určitých podmínek jejich práva odepřít. Mezi výjimečné okolnosti patří například situace, kdy je ohrožena bezpečnost věznice nebo vyhlášení nouzového stavu v zařízení. Není jasné, jestli Tarrantův případ spadá pod jednu z možných kategorií. Experti na novozélandské vězeňské právo upozonili, že jeho stížnost se zakládá na pravidle, že se „zákon vztahuje na všechny vězně“.

Podle stráží je vězeň poddajný

Střelec se nachází pod celodenním dohledem vězeňské stráže, v cele jsou kamery. Je držen izolovaně od ostatních vězňů. Byly mu povoleny denní hodinové vycházky na malý dvůr, který je obehnaný betonovými zdmi, vysvětlil novinářům jejich zdroj. Ten rovněž dodal, že Tarrant „se nepodobá žádnému jinému vězni, kterého tam kdy měli“. Je prý ale vcelku poddajný.

Terorista střílel 15. března ve dvou mešitách. Zabil přitom 50 lidí včetně malých dětí. Hrůzný čin vysílal na sociálních sítích.

Po masakru došlo na Novém Zélandu ke změně a zpřísnění zákona na držení zbraní. Vláda premiérky Jacindy Ardernové schválila, že v zemi budou zakázány útočné a poloautomatické zbraně.

Super Duper ( 31. března 2019 20:26 )

určitě , Breivik má na pažbě přes 70 zářezů a má tv playstation 2 atd Australan má jen 50 kousků a nemá nic. Takže tv,ps3, určitě ano.

jajas ( 31. března 2019 19:41 )

No a co, s tím souhlasím. Dobro by mělo vyhrát nad zlem....takže jako co? Mají mu dát tu televizi?

Super Duper ( 31. března 2019 18:27 )

O čem to píšeš ? tvl dobro vždy vyhrává nad zlem v pohádkách

Super Duper ( 31. března 2019 18:22 )

Je to jeho právo , pro mně to je KOREK fandím muchomurkám .

jajas ( 31. března 2019 18:10 )

To je normální, že takoví dementi pozabíjí lidi a pak si ztěžují, že nemají televku. Jsou prostě jiní.....tedy s IQ na bodu mrazu a vůbec si nechtějí přiznat, že to co udělali, byl zločin.

Zobrazit celou diskusi