Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel vůdce Rudých Khmerů (†93). „Bratr č. 2“ si odpykával doživotí za genocidu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. srpna 2019
09:29

Bývalý hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea, kterému se v zemi přezdívalo „bratr č. 2“, zemřel v neděli 4. srpna ve věku 93 let. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na mluvčího kambodžského soudu, který loni v listopadu shledal Cheu vinným z genocidy a odsoudil ho na doživotí.

Cheovo úmrtí v neděli potvrdila také jeho dcera. Někdejší druhý nejvyšší představitel Rudých Khmerů trpěl řadou zdravotních potíží a zemřel ve veřejné nemocnici v hlavním městě, kam byl převezen z vězení 2. července. Za válečné zločiny ze 70. let byl zatčen až v roce 2007.

Za vlády Rudých Khmerů v letech 1975 až 1979 bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru či přepracování nejméně 1,7 milionu lidí. Za vším stál plán vůdce Pol Pota, známého také jako „bratr č. 1“, vytvořit zemědělskou venkovskou utopistickou společnost. Chea stejně jako bývalý premiér Khieu Samphan byli dva poslední dosud žijící lídři Rudých Khmerů a v době loňského procesu si už odpykávali doživotní tresty za zločiny proti lidskosti vynesené v jiném procesu.

verka1 ( 5. srpna 2019 11:53 )

Mel chcipnout už dávno. Bůh není spravedlivý.

Zobrazit celou diskusi