Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelci z obchoďáku v El Pasu hrozí trest smrti. Vyšetřují ho jako teroristu

Autor: ČTK, tva - 
4. srpna 2019
19:05

Americká prokuratura vyšetřuje střelbu v nákupním centru v El Pasu jako případ vnitrostátního terorismu, oznámil v neděli prokurátor John Bash. Uvedl také, že prokuratura zvažuje v této kauze i federální obvinění ze zločinu z nenávisti. Útočníkovi (21), který zabil 20 lidí, tak hrozí trest smrti. Zamýšlí ho požadovat i texaská prokuratura, informovala agentura AP.

Podezřelým ze střelby v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí, je běloch Patrick Crusius. Už krátce po činu ho policie zatkla.

Útočník zavraždil 20 lidí a téměř tři desítky dalších osob zranil. Tři ze zraněných jsou v kritickém stavu.

Motiv činu zatím není veřejně znám, předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext. Krátce před střelbou se totiž na sociálních sítích objevil manifest, v němž jeho autor hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“ a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Video  Lidé prchali z obchodů. Střelec v El Pasu jich 20 postřílel a další zranil  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

yokky ( 4. srpna 2019 23:22 )

to je zacatek,toto bude vsude ,ne jenom USA.

lunatic ( 4. srpna 2019 22:34 )

Kuriózní na celém případu však v případě vynesení rozsudku smrti bude skutečnost,že jej k němu odsoudí porota složená ze samých jedinců,kteří byli odsouzeni taktéž k trestům smrti - ihned,jakmile se narodili,protože nesmrtelnost ještě nevynalezl nikdo

PavelSki ( 4. srpna 2019 21:19 )

V USA stojí odsouzenec na smrt (včetně dokonání rozsudku) několik milionů dolarů. Ve druhém případě, druhý den, by ten policista, co to udělal jen za náklad olova, by měl dostat metál a nemalou provizi z ušetřených státních peněz.

viho ( 4. srpna 2019 21:09 )

Mám obavu, že v Česku by mu zjistili nějakou psychickou poruchu, případně by policisté nesprávným způsobem zaevidovali pachové stopy a dostal by tak roční ambulantní léčbu. I ten Breivik dostal v Dánsku za vraždu 77 lidí jen 21 let, protože víc tam není možné dát. A to ještě v luxusním třípokojovém bytě s počítačem, tělocvičnou, atd. V USA je to mnohem horší. Tam bude muset hlavně platit všem obětem odškodnění, tresty se mu sečtou a na smrt bude čekat mnoho let v malé kobce. Proto se většina těchto masových vrahů raději před zadržením sama zastřelí.

andorea ( 4. srpna 2019 20:40 )

A co jiného by měl za vraždu 20 lidí dostat?

Zobrazit celou diskusi