Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Masakr v obchoďáku: Mladík mezi regály v El Pasu postřílel 20 lidí v Texasu

Aktualizováno -
4. srpna 2019
02:45
Autor: ČTK, blv - 
3. srpna 2019
20:52

Při sobotní střelbě v nákupním centru ve městě El Paso na jihu USA zahynulo 20 lidí a 26 dalších utrpělo zranění. Oznámil to texaský guvernér Greg Abbott. Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi oběťmi tři Mexičané, šest Mexičanů bylo zraněno. 

Policisté v souvislosti s útokem zadrželi bělocha Patricka Crusiuse (21). Střelbu, která se odehrála v obchodním domě Walmart, policie vyšetřuje jako možný zločin z nenávisti.

Zákazníci sháněli školní potřeby

Na sociálních sítích se objevily zprávy o tom, že útočník sepsal manifest, v němž mluví o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“ a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí.

Asi sedmisettisícové město El Paso leží na hranicích s Mexikem, na druhé straně hranice je více než milionové město Ciudad Juárez. V obchodním domě Walmart v El Pasu bylo v době střelby v sobotu dopoledne místního času 1000 až 3000 nakupujících a asi 100 prodavačů. Mnozí zákazníci prý přišli nakoupit potřeby před začátkem školního roku.

Video  Lidé prchali z obchodů. Střelec v El Pasu jich 20 postřílel a další zranil  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

Útočník cestoval tisíc kilometrů

Útočník byl podle mluvčího místní policie Roberta Gomeze s největší pravděpodobností jen jeden a policisté ho zadrželi bez jediného výstřelu. Identifikován byl jako Patrick Crusius z oblasti Dallasu, který se nachází více než 1000 kilometrů východně od El Pasa.

Televizní stanice KTSM zveřejnila na svých internetových stránkách fotografie muže, které údajně pořídily bezpečnostní kamery ve Walmartu. Je na nich vidět mladík v brýlích, khaki kalhotách a černém tričku s útočnou puškou.

Ke střelbě v El Pasu se vyjádřil i prezident Donald Trump. „Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s Vámi všemi,“ napsal na twitteru.

Agentura Reuters uvedla, že sobotní útok v El Pasu byl osmým nejhorším masakrem střelnou zbraní v moderní historii USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 4. srpna 2019 14:01 )

Stejně jako lezli celá léta do (_!_) všemu, co jen trochu zavánělo Moskvou, se dnes čeští politici, když se nějaký Amík u.p.r.d.n.e, servilně p.o.s.e.r.o.u.

montevideo ( 4. srpna 2019 10:55 )

Ve Vídni se v plesové sezoně také častěji tančí ...

aIIahakbar ( 4. srpna 2019 10:39 )

Amerika všedních dnů. O tom nám ani psát nemusí, bereme to jako samozřejmost.

montevideo ( 4. srpna 2019 10:19 )

Je to věc národní kultury. Rakušani mají Sacherův dort a vídeňské valčíky, Maďaři čardáš, Češi polku a Amíci holt po sobě střílejí.

viho ( 4. srpna 2019 10:19 )

Je vidět, že to mísení ras a národností není tak jednoduché, jak se sluníčkoví aktivisté snaží tvrdit. Pokud nemá docházet k takovým masovým vraždám jako v USA, je nevyhnutelná totální kontrola společnosti, která už je v Číně a v Evropě také nastupuje a o čemž se sluníčkoví aktivisté jaksi nezmiňují. A to je to v USA ještě celkem dobré v tom, že hispánci jsou křesťané. V Evropě lze čekat daleko horší střety mezi muslimy a křesťany. Segregovat je už překonané, takže nastoupí totální elektronická kontrola všech lidí. Každý člověk bude muset nejspíš nosit čtečku myšlenek. Myšlení lidí budou vyhodnocovat superpočítače s umělou inteligencí a vydávat lidem povolenky na různé aktivity. Jak už to dělá nastupující sociální kreditový systém v Číně.

Zobrazit celou diskusi