Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útočník u baru v Ohiu zastřelil devět lidí. Mezi nimi i svou sestru (†22)

Aktualizováno -
4. srpna 2019
19:40
Autor: kal, ČTK - 
4. srpna 2019
09:41

Američané se ani nevzpamatovali z masakru v obchodním domě v Texasu a už se v neděli rozpoutala střelba jinde. Tentokrát ve městě Dayton v Ohiu u jednoho z místních barů. Běloch Connor Betts (†24) tu zabil devět lidí - mezi nimi i vlastní sestru (†22). Dalších 27 jich zranil. Desátým mrtvým je sám střelec, informovala s odvoláním na místní policii a starostku agentura AP. Zbraní byl podle starostky kalašnikov nebo jemu podobná útočná puška, smrtící řádění netrvalo ani minutu.

Podle zpravodajského webu BBC střelec kolem jedné ráno místního času (7:00 SELČ) střílel před barem. Nejnovější tragédie se stala několik hodin poté, co útočník v obchodním domě v texaském El Pasu zastřelil 20 lidí a více než dvě desítky dalších zranil. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že nemá žádné informace o tom, že by mezi postiženými byl český občan.

Střelba v Daytonu se odehrála ve čtvrti Oregon v historické části města známé svými bary, diskotékami, obchůdky a galeriemi s uměním. Policie požádala svědky incidentu, aby ji kontaktovali. Na sociálních sítích se objevilo video, na němž lidé prchají ulicí, kterou se ozývají desítky výstřelů. Později policie oznámila, že zakročila, aby násilí ukončila.

Video  Útočník v Ohiu postřílel devět lidí. Dalších 27 jich zranil  - Twitter / @TheTrueBoricua
Video se připravuje ...

Starostka: Policie dorazila do minuty

Policista Matt Carper uvedl, že střelba měla rychlý průběh, jelikož na místo přispěchali policisté, kteří byli nedaleko na pochůzce. Žádný policista při zákroku zraněn nebyl. Motiv činu nicméně zůstává nejasný, útočník podle policie neměl komplice.

Starostka Nan Whaleyová uvedla, že do nemocnic bylo převezeno 26 lidí. Rozsah jejich zranění je podle agentury AP nejasný. Podle Whaleyové útočník měl na sobě ochrannou výstroj a měl další zásobníky s náboji. Starostka doplnila, že policie na místo dorazila za méně než minutu a útočníka zneškodnila; pokud by se tak nestalo, mohly podle Whaleyové o život přijít stovky lidí.

Prezident Donald Trump na twitteru pochválil policii v Daytonu za rychlý zákrok. Guvernér Ohia Mike De Wine mezitím nabídl Whaleyové pomoc a nařídil, aby vlajky v Ohiu byly spuštěny na půl žerdi.

Běloch celý v černém měl střílet z útočné pušky

Uživatel Clevy Ricch na twitteru označil střelbu v Daytonu za „teroristický útok“. Doplnil, že na místě 30 vteřin střílel z útočné pušky běloch oblečený celý v černém. Podobný popis situace se objevil i na dalších twitterových účtech. Na vyšetřování případu se podílí FBI a na pomoc příbuzným obětí vzniklo v Daytonu zvláštní centrum.

Místní deník Dayton Daily News informoval, že se střílelo před podnikem Ned Peppers Bar. List odkázal na příspěvek na facebooku, v němž člověk, který byl údajně při střelbě v baru, napsal, že se útok stal na terase před vchodem.

Jiný svědek Jae Williams v rozhovoru s BBC řekl, že byl na nedalekém rapovém koncertu, když dostal pokyn k evakuaci. „Byl jsem šokován. Všichni jsme se evakuovali rychle a bezpečně. Řekli nám, abychom se vyhnuli čtvrti Oregon... Když jsem jel okolo, viděl jsem hodně policistů a sanitek,“ doplnil. Dayton je město v jihozápadním Ohiu a má 140 tisíc obyvatel.

Jana40 ( 5. srpna 2019 07:03 )

To je jediny,co vyplodis,Franto,co?

PPP150W ( 4. srpna 2019 22:56 )

Jediný kdo nechápe rozdíl mezi demokracií a kriminalitou jste vy. A Havla k tomu ani nepotřebujete. Ten za vaši hloupost nemůže.

PPP150W ( 4. srpna 2019 22:54 )

Běloch oblečený v černém = diskuse povolena. Černoch v bílém = žádná diskuse.

viho ( 4. srpna 2019 19:14 )

To je dáno reáliemi USA. Žije tam spousta národností a při každodenním soužití se nesnesou. V tom El Pasu je snad až 85 % lidí hispánského původu, kteří mají poněkud divočejší způsob života a dostávají se tak často do konfliktů. A někdo to už nemůže snést a začne to řešit po svém... V tom baru v Daytonu tipuji, že to byla nějaká černošská oblast, černošský bar a ten bílý útočník tam s tím měl nějaký problém, možná ho v noci rušili.

lunatic ( 4. srpna 2019 18:46 )

Snad byla alespoň konzumace u baru řádně vyrovnána a i zaevidována v EET,věřím,že obdobný postup byl i při nákupu munice ...

Zobrazit celou diskusi