Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těhotná migrantka (16) s dítětem kritizuje detenci v USA. Jídlo jí nevonělo

Autor: Darina Jíchová - 
1. srpna 2019
21:40

Do Spojených států dál míří zástupy Středoameričanů, které z domovů vyhání bída, strach o život a sen o lepší budoucnosti. Americko-mexickou hranici se často rozhodnou překročit nelegálně a kvůli přísné protimigrační politice prezidenta Donalda Trumpa končí ve vazbě, v detenci se ocitají děti i těhotné ženy. Lékaři varovali, že právě těhotné ženy by s ohledem na jejich zdraví neměly být vůbec zadržovány, pokud už ve vazbě jsou, neměly by tam být dlouho. Jedna z těhotných migrantek sdílela s reportéry deníku The Guardian, jak se nastávajícím matkám v detenčních zařízeních daří.

Esther Ramosová (16) a její manžel Fredy Aldana do USA přišli letos v lednu, hranici překročili se svou dcerou Milagro (19 měs.), Ramosová byla v té době v druhém měsíci těhotenství. Pohraniční stráž ale rodinu rozdělila, Ramosová a její dcera skončily v cele na Úřadu pro imigraci a cla (ICE) v San Ysidru. Dívka uvedla, že manžela od té doby neviděla.

„Jídlo vypadalo staře, radši jsem ho nejedla

„V cele jsme strávily tři dny, první den jsme nedostaly žádné jídlo. Druhý den ráno nám daly burrito, přes den pak malý sendvič a džus. Jídlo vypadalo staré několik dní, moc jsem toho nesnědla, bála jsem se, že se mi udělá špatně,“ svěřila se novinářům.

Protože ona i její dcera byly mladší 18 let, poslal je imigrační úřad do detenčního centra v texaském San Benitu, které bylo určené pro nezlitelé migranty bez doprovodu. Ramosová s Milagro tam žily dva měsíce, během niž těhotná dívka zhubla o 9 kilo.

Opozice vzpomíná na Obamu: Těhotné propouštěl

Kritici uvádějí, že úbytek na váze je mezi zadrženými těhotnými migrantkami běžný, lékaři varují, že je to ohrožuje na zdraví. Opozice napadá Trumpovu přísnou politiku vůči nelegálním migrantům a zdůrazňuje, že jeho předchůdce Barack Obama, dbal na to, aby těhotné ženy byly přednostně propouštěny z vazby na základě „výjimečných okolností“.

„Těhotné ženy by neměly být zadržovány vůbec,“ prohlásila přední americká lékařka Ranit Mishoriová už v březnu 2018, když prezident Trump oznámil svůj záměr zavírat nelegální migranty do vazby a jejich děti posílat do detenčních center. ICE letos uvedl, že v jejich vazbě během dvou let potratilo více než 28 žen, několik dalších migrantek porodilo mrtvé dítě.

Mishoriová se vyjádřila také k případu Ramosové, uvedla, že jelikož se jednalo o šestnáctiletou rodičku, nebezpečí potratu bylo vysoké a dívka vyžadovala zvláštní péči. Místo toho nedostávala ani tři jídla denně. Ramosová popsala, jak vypadal režim v detenčním centru, přes týden všichni, děti a mladiství, dostávali pouze dvě jídla denně.

Dívce nosili jídlo učitelé

„Dívka neměla dostatek živin, což může vážně ovlivnit vývoj plodu. Trpěla nevolnostmi, často zvracela, což v prvním trimestru samozřejmě není neobvyklé, nicméně zdravé ženy i přesto přiměřeně příbírají, Esther ale kila jen ztrácela,“ vysvětlila Mishoriová.

„Byla jsem strašně unavená, ale odpočinout jsem si jít nemohla, chodili jsme všichni na hodiny. Učitelé, kteří docházeli do centra, mi nosili svačinky,“ dodala Ramosová. Mluvčí ministerstva zdravotnictví a pečovatelských služeb Patrick Fisher však oponuje tím, že výpověď Ramosové je lživá. Nezlitilí v centru prý jedli třikrát denně, mezi jídly byly svačiny, ICE jim rovněž zajistil kvalitní zdravotní péči, vzdělání a volnočasové aktivity.

Ramosová reportérům The Guardianu sdělila, že na prohlídce byla jen třikrát. Lékař ji jen jednou vyšetřil ultrazvukem, řekl, že čeká holčičku. Nikdo se nezmínil o její klesající váze, doporučili jí ale, aby hodně pila. Ramosová dodala, že voda byla v zařízení naštěstí bez problému k dostání. Její propuštění z centra trvalo 2 měsíce, a to i když má v USA několik příbuzných, kteří se za ni a její dceru zaručili.

Holčičce se stýská po tatínkovi

Mladý manželský pár prchal z Hondurasu, kde drogový gang vyvraždil Aldanovu rodinu poté, co jeho bratr odmítl zločincům prodat jejich pozemek. Ramosová vypověděla, že do USA cestovali pěšky i autobusem. Na hranice se dostali s jednou uprchlickou karavanou a čekali dva měsíce na to, aby přešli hranice a zažádali o azyl.

Nakonec zkušili štěstí a přes hranice přešli nelegálně, pohraniční stráž je ale zadržela. Aldana skončil ve vazbě v Louisaně, kde je už sedm měsíců. Po otci se stýská hlavně malé Milagro. „Fredy nechtěl, abych v těhotenství zvedala těžké věci, nenechal mě chovat ani Milagro. Měli k sobě opravdu blízko, když volá, nechávám ji aspoň poslouchat jeho hlas. Dcerka nic neříká, jen pláče,“ svěřila se Ramosová. Oba doufají, že bude co nejdříve propuštěn, aby stihl porod. Ramosová má termín už v srpnu.

Detenční centra jsou stále plná dětí

V detenčních centrech ale dál zůstávají stovky dětí, federální soud oficiálně ukončil rozdělování v červnu 2018 a zároveň vydal příkaz ke sjednocení rodin. Od loňského června bylo nelegálním migrantům na hranici odebráno dalších 911 dětí, z nichž každé páté je mladší pěti let.

Houpačky na americko-mexické hranici. Houpačky na americko-mexické hranici. | Reuters

Zeď na hranici prozářily houpačky

Téma nelegální migrace rozděluje USA, na jedné straně stojí Trumpovi zastánci, kteří s nadšení očekávají stavbu slíbené zdi na jižní hranici. Na druhé ti, kteří přísná pravidla odmítají. Svůj názor se rozhodla vyjádřit i dvojice amerických vysokoškolských profesorů.

Na americko-mexické hranici instalovali zářivě růžové houpačky, které mají ukázat jednotu proti Trumpově politice nulové tolerance, která vedla k rozdělování rodin. Do zdi, která dělí americké El Paso a mexické Ciudad Juárez, zabudovali houpačky, z nichž mají stejnou radost děti na obou stranách. S nápadem přišla před 10 lety Virginia San Fratellová, letos ho zrealizovala za pomoci kolegy Ronalda Raela.

Projekt představili pomocí instagramu, kde jejich příspěvek sklidil deseti ticíce liků a sdílení. „Chtěli jsme nejen ukázat, že dětská radost je dětská radost, ale i to, že každá akce, kterou provede jedna strana, má reakci na straně druhé,“ uvedl Rael.