Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zamořené ubytování pro dětské migranty: Hrozí jim rakovina i poruchy nervového systému

Autor: ČTK, ula - 
12. února 2019
18:30

Části texaské vojenské základny, kde administrativa prezidenta Donalda Trumpa navrhuje dočasně ubytovávat dětské migranty, jsou zamořeny toxickými látkami. A ty by mohly ohrožovat zdraví dětí, tvrdí ekologičtí aktivisté podle agentury Reuters.

Tehdejší ministr obrany Jim Mattis loni v červnu oznámil, že armáda se chystá ubytovat rodiny migrantů na základně Fort Bliss v El Pasu a dětské migranty bez doprovodu na letecké základně Goodfellow v San Angelu.

Ekologická organizace Earthjustice v úterý uvedla, že poblíž zařízení ve Goodfellow identifikovala čtyři problematická místa včetně bývalé zavážkové skládky, skladiště paliva a cvičných střelnic. I když některé lokality už byly vyčištěny, podle Earthjustice je třeba provést další rozsáhlé testy, které mají dát jistotu, že oblast je bezpečná.

„Pokud to bude umožněno, bude přibližně 7 500 dětských migrantů drženo v oblasti kontaminované olovem, arzenem, benzenem, perfluoroalkylovanými sloučeninami a spoustou dalších škodlivin spojovaných se zvýšeným rizikem rakoviny a trvalými vývojovými poruchami nervového systému,“ uvedla organizace Earthjustice s tím, že se opírá o veřejně dostupné dokumenty amerického letectva.

Mluvčí amerického ministerstva zdravotnictví podle Reuters řekl, že na základnách jako Goodfellow a Fort Bliss byly provedeny první inspekce a že žádná z nich v tuto chvíli nevyvolává obavy, pokud jde o jejich vhodnost k přeměně na ubytovny pro migranty.

Video  Malá Němka nabídla svou sladkost dívence z uprchlické rodiny.  - youtube
Video se připravuje ...