Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohraničníci vzali slzný plyn i na děti. „Skvělý způsob,“ hájí boj s migranty

Autor: Mii - 
27. listopadu 2018
11:40

S velkým odporem se v neděli setkala skupina zhruba 500 středoamerických migrantů, která se snažila překročit mexicko-americkou hranici. Pohraniční stráž na ně čekala s pepřovými spreji a slzným plynem, které použila i proti dětem. Bylo to v pořádku a „pepřák“ je tak bezpečný, že ho můžete sníst, reagoval v úterý bývalý šéf pohraniční stráže Ron Colburn pro Fox News.

Podle Colburna použití pepřového spreje i na děti není za hranou. Naopak vnímá ho jako „skvělý způsob, jak lidem zabránit v přechodu hranice, aniž by utrpěli dlouhodobou újmu“. Pepřový sprej je navíc podle exstrážného velice přírodní věcí. „Můžete si ho dokonce dát na nachos a sníst,“ tvrdil exšéf pohraničníků.

Colburn tak reagoval na nedělní incident, během kterého se minimálně 500 běženců snažilo překročit pohraniční přechod San Ysidro mezi mexickou Tijuanou a předměstím kalifornského San Diega. Číslo 500 uvádí mexické ministerstvo vnitra, americká strana mluví dokonce o dvojnásobném počtu uprchlíků.

Pohraniční stráž odháněla skupiny přicházejících migrantů pomocí pepřových sprejů a slzného plynu. Zasaženo bylo i několik dětí, kvůli čemuž se na stráž snesla kritika. Colburn ale říká, že to bylo třeba, aby byla ochráněna bezpečnost Američanů. V reakci na nedělní zásah bylo 98 migrantů deportováno z Mexika.

„Pepřák“ a slzný plyn obhajuje i Trump

Pohraniční přechod u Tijuany má problémy s velkým náporem migrantů dlouhodobě. Jen během minulého týdne sem dorazilo přes 5000 lidí, kteří chtějí proniknout do USA a pohraniční kontroly zvládají prověřit jen 100 žádostí o azyl denně. Převážně jde o lidi prchající před pouličním násilím a chudobou panující v Guatemale, Salvadoru a Hondurasu.

Foto: 

Americký prezident Donald Trump označil tyto lidi za „nebezpečné kriminálníky“. I on navíc v pondělí obhajoval použití pepřových sprejů a slzného plynu z víkendu. Podle něj byly všechny použité prostředky naprosto bezpečné.

Kritizoval také rodiny, které věděly, že je bude na hranici čekat odpor a stejně se proniknout pokusily. „Proč rodiče běží se svými dětmi do místa, kde je slzný plyn?“ ptal se na svém Twitteru. „Nikdo se do naší země nedostane jinak než legálně. Tečka,“ uvedl následně Trump.

ivuska1 ( 27. listopadu 2018 13:14 )

oprava : bezbranne

ivuska1 ( 27. listopadu 2018 13:08 )

V zivote bych nevystavila svoje dite takovemu nebezpeci !!!! Co je to za lidi , kteri zneuzivaji vlastni male a bezbrane deti a nezdrahaji se je do takoveho nebezpeci privest !!!!

spliny ( 27. listopadu 2018 13:02 )

Nechápu proč se cpou tam,kde je nikdo nechce????? Jsou nenáviděné a stejně se cpou kde je nikdo nechce!!!!! Také bych byl proti, je to jako s návštěvou kde nejsem zvána tak tam přeci nepolezu abych se vtírala!!!Všechno to táhne na Evropu a USA, je to nejbohatší stát na planetě s Japonskem a Švýcarskem. Jenže japončíci by je sakra hnali

Monikay ( 27. listopadu 2018 12:16 )

má pravdu, nelegální imigranti vědí, že budou podstupovat riziko. odpovědnost za děti je na nich

Zobrazit celou diskusi