Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mayovou může nahradit muž, kterému nevěřila. Johnsona odřízla od tajných informací

Autor: Darina Jíchová - 
5. července 2019
20:25

Britská premiérka Theresa Mayová podle zdroje blízkého jak kanceláři premiérky, tak tajné službě MI6, nikdy plně nedůvěřovala Borisi Johnsonovi, když působil jako ministr zahraničí. Mayová měla prý omezit jeho bezpečnostní prověrku a vydat příkaz, aby neměl přístup k důvěrným informacím. Johnson tato tvrzení popírá, Downing Street se k tomu odmítla vyjádřit. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Zdroj měl sdělit reportérům BBC, že Mayová v roce 2016, když byl Johnson jmenován ministrem zahraničí, vydala rozkaz, kterým omezovala politikův přístup k důvěrným informacím, které nashromáždili agenti rozvědky a kontrarozvědky. Její krok vyvolal u vedení MI6 obavy, protože Johnson měl moc autorizovat různé citlivé operace.

Johnson, který pravděpodobně vystřídá Mayovou ve funkci předsedy konzervativců a britského premiéra, tyto spekulace odmítá. „Silně pochybuju o pravdivosti těchto informací,“ prohlásil Johnson. Tisková mluvčí premiérky Mayové odmítla poskytnout jakýkoliv komentář. „Nekomentujeme záležitosti týkající se našich tajných služeb,“ uvedla mluvčí.

Johnson spekulace popírá

Zdroj však tvrdí, že Johnson měl „přístup jen k informacím, které nutně potřeboval“, že o svém „omezení věděl a byl z toho rozladěný“. Nicméně mluvčí Mayové trvá na tom, že premiérka Johnsonovi důvěřovala a žádné takovéto nařízení neexistovalo. „Jmenování ministra Johnsona bylo rozhodnutím paní premiérky, funkce mu byla svěřena se všemi pravomocemi, které k ní náleží,“ vysvětlila mluvčí.

Také Johnsonův známý sdělil reportérům BBC, že politik byl informován o všem, co tajné služby zjistily. V roli ministra zahraničí Johnson navštívil centrálu MI6 a jednal se šéfem rozvědky Alexem Youngerem. „Přišel, aby z první ruky věděl, jak tajné služby fungují. Řekl, že naše práce je pro jeho pozici nezbytná. Činnost agentů pochválil,“ vypověděl Younger.

Hunt: Rozvědka závisí na diskrétnosti ministra

Zdroj stanici BBC sdělil, že premiérka a její lidé měli o Johnsonovi pochybnosti, zvláště kvůli jeho lajdáctví a nedostatku disciplíny. Toto tvrzení potvrzují i zprávy z roku 2017, kdy několik britských agentů uvedlo, že pečlivě vybírali a třídili informace, které Johnsonovi poskytnou. Jejich obavy pramenily ze strachu, že Johnson informace špatně zpracuje, nebo omylem vyzradí.

Johnson však veškeré domněnky považuje za další útok a pokus o zdiskreditování. Také Jeremy Hunt, který Johnsona vystřídal ve funkci ministra zahraničí, se vyjádřil k nejnovějším spekulacím. Hunt je zároveň jeho oponentem v boji o post Mayové. „Ve vládě máme jasné pravidlo, a to, že se nevyjadřujeme k záležitostem okolo tajných služeb. Toho se držím, britská rozvědka patří k nejlepším tajným službám na světě a jejich práce závisí na diskrétnosti ministra zahraničí,“ vysvětlil Hunt.

 

Zobrazit celou diskusi