Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sedm horolezců zabila lavina na sedmitisícovce. Pro těla po měsíci přiletěly vrtulníky

Autor: ČTK - 
3. července 2019
11:30

Indičtí vojáci ve středu helikoptérami přepravují ze sedmitisícovky Nandá Déví těla sedmi horolezců, kteří tam zahynuli na konci května. Mrtví budou identifikováni ve městě Pithoragarh v západním Himálaji, ve státě Uttarákhand, informovala agentura AP. Nandá Déví je druhá nejvyšší hora Indie.

Kontakt s osmičlennou skupinou, v níž byli čtyři Britové, dva Američané, Australanka a indický průvodce, byl přerušen 26. května. V oblasti, kterou horolezci procházeli, spadla 27. května lavina. Sedm těl bylo nalezeno na konci června.

Středeční operaci vede indicko-tibetská pohraniční stráž. Na letišti ve městě Pithoragarh na těla čeká policie, ambulance a pohřební vozy. Po identifikaci bude v jiném městě provedena pitva, informovala policie. Zatím nešlo identitu mrtvých určit, protože mají poničené obličeje a nemají u sebe doklady.

Cílem výpravy byl výstup na bezejmenný a dosud nezdolaný 6477 metrů vysoký vrchol poblíž hory Nandá Déví (7816 metrů) v severoindickém státě Uttarákhand. Výstup na druhou nejvyšší horu Indie je považován za velice obtížný.

Zobrazit celou diskusi