Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skupina horského vůdce Martina zmizela v Himálaji: Záchranáři už našli sedm těl

Autor: chal - 
24. června 2019
18:11

Indičtí vojáci lokalizovali už sedm z osmi těl horolezců, kteří koncem května zmizeli při zdolávání bezejmenného vrcholu v Himálaji. Výprava se stala osudnou i vedoucímu výpravy Martinovi, kterému nepomohlo ani 34 let zkušeností s lezením.

Celkem 12člennou skupinu při cestě na 6 477 metrů vysokou horu pravděpodobně překvapila lavina. Čtyři horolezci přežili a vrátili se do základního tábora, zbylých osm takové štěstí nemělo. Smrt v Himálaji tak nalezli čtyři Britové, dva Američani, jeden Australan a indický úředník, který skupinu doprovázel.

Sníh pohřbil i vedoucího skupiny, zkušeného horala Martina Morana z Velké Británie. Jeho rodina se smířila se smrtí příbuzného už dříve. „Jsme hluboce zarmouceni tragickou událostí, ke které došlo v regionu Nanda Devi v indickém Himálaji,“ sdělila v prohlášení Moranova manželka spolu s dvěma dospělými dětmi Alexem a Hazel.

Všichni pracují v rodinné firmě Moran Mountain, která pořádala expedice pro turisty. Martin se vedením horolezeckých skupin živil od roku 1985.

Zkušený horal podle rodiny spolu s ostatními zemřel při zdolávání 6 477 metrů vysokého bezejmenného vrcholu. Není jasné, co přesně se stalo, ale záchranáři po skupině začali pátrat 31. května, když se horolezci nevrátili do základního tábora, jak bylo naplánováno. Z tábora skupina vyšla 26. května.

Moranova smrt jeho kolegy zasáhla. „Byl to absolutní profesionál a skutečně moc milý chlapík,“ popsal Nigel Vardy, který Martina znal 20 let. Tělo posledního lezce vojáci se záchranáři dál hledají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání