Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muže uštkla nebezpečná zmije: Na Hradecko přestěhoval desítky plazů

Autor: yks - 
27. června 2019
16:25

V ohrožení života se po uštknutí smrtelně nebezpečnou jedovatou zmijí paví ocitl chovatel Antonín Hnízdil ze Štítu na Hradecku. Do nemocnice ho musel transportovat vrtulník a lékaři mu podávali antisérum, bez kterého by musel čelit vážným následkům. Majitel Bioparku, kterému již dříve ze špatně zabezpečených klecí utekli dva tygři a lev, musel všechno vysvětlovat inspektorům z veterinární správy. 

Ve čtvrtek 20. června bojoval o život v pražské Všeobecné fakultní nemocnici a jeho prognóza byla nejasná. O týden později chovatel Antonín Hnízdil, kterého doma uštkla smrtelně nebezpečná zmije paví, už prováděl inspektory z veterinární správy nejen po místě svého bydliště, ale i po celém areálu soukromé zoologické zahrady Biopark Štít.

První zprávy o tom, že chovatele uštkl jedovatý had, přijali záchranáři ve zmíněný čtvrtek dopoledne. Podle portálu iDNES.cz k nehodě došlo při doplňování vody v teráriu. „Chovatel se vyjádřil, že doplňoval v teráriu vodu a přitom ho uštkla zmije. On zavřel terárium a poté si přivolal pomoc,“ sdělil serveru ředitel Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje Aleš Hantsch.

„V 10:40 jsme na operačním středisku přijali od záchranné služby informaci, že k nájezdu na 68. km dálnice D11 letí vrtulník pro uštknutého muže, kterého manželka z domu převážela autem do nemocnice,“ uvedla na webových stránkách policie policejní mluvčí Iva Kormošová. 

Vrtulník s chovatelem přistál v Praze nedaleko Všeobecné fakultní nemocnice, známé svým Toxinologickým centrem. Tam už ošetřili stovky podobných případů, z nichž většinu, podle slov vedoucího lékaře Jiřího Valenty, v poslední době tvoří chovatelé.

Pomohli i uštknutému majiteli Bioparku Štít, který byl podle facebookových stránek zahrady už v sobotu doma. O pouhé dva dny později už vysvětloval, jak a proč se hadi, které původně choval v Praze, ocitli na Hradecku. Jak vyšlo najevo, potřebné formality pro přesun byly v té době již v běhu. Krajská veterinární správa sdělila iDNES, že umístil do soukromé části areálu 40 plazů ve 20 teráriích.

„Kontrolovali jsme mimo jiné i to, zda jsou dané druhy plazů zabezpečeny proti úniku. Žádný důvod k sankčnímu řízení jsme nezjistili,“ dodal Hantsch a k podobnému závěru došla i policie, která vyšetřování celé kauzy zastavila. 

tulip ( 27. června 2019 19:14 )

Ano,do českého bioparku v Čechách,patří lvi,tygři,exotičtí hadi a jiná exotická zvířata.A na česká zvířata ať se jdou děti podívat do ZOO.

jajas ( 27. června 2019 18:46 )

Na takové tzv.chovatele bych se s nějakou záchranou vybodl. Teď bych mu zakázal chov všech možných zvířat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání