Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

100 dětí zabilo toxické ovoce. Dalších 78 lidí zemřelo kvůli extrémnímu vedru v Indii

Autor: peb, ČTK - 
17. června 2019
19:40

Vlna extrémních veder zabila za poslední dva dny v severoindickém státě Bihár minimálně 78 lidí, informovala dnes agentura AFP. Ve stejné oblasti také zemřelo 100 dětí na onemocnění mozku, které zřejmě vyvolal toxin obsažený v ovoci liči. Konzumace této plodiny byla už v minulých letech zmiňována jako možná příčina desítek dětských úmrtí v oblasti.

Zhruba 130 lidí bylo kvůli horku převezeno do nemocnice, většinou jde o lidi nad 50 let. Teploty v nejteplejší části dne dosahují až 45 stupňů. V nejhůře zasaženém okrese Gaja úřady nařídily mezi 11:00 a 16:00 zákaz vycházení u zbytných pracovních činností.

Květen a červen bývají v Indii nejteplejšími měsíci. Teploty přesahují 40 stupňů Celsia, než zemi ochladí monzunové deště.

Ve státě Bihár zemřelo od začátku měsíce také 100 dětí na onemocnění mozku, které zřejmě způsobila toxická látka obsažená v exotickém ovoci liči. Dalších asi 300 dětí bylo přijato na jednotky intenzivní péče.

Úmrtí jsou hlášena ze dvou nemocnic ve městě Muzaffarpur ve státě Bihár, který je proslulý rozlehlými sady, kde se pěstuje liči. U všech dětí lékaři zjistili příznaky akutní encefalitidy (zánětu mozku), uvedl představitel místních zdravotnických úřadů Ašók Kumár Singh. U většiny pacientů byla také zaznamenána hypoglykemie, tedy pokles hladiny glukózy v krvi.

Liči může způsobit kóma i smrt

Podobné případy se v Muzaffarpuru v období mezi květnem a červencem, kdy se liči obvykle sklízí, objevují od roku 1995. V roce 2014 si nemoc vyžádala 150 lidských životů. Podobné případy byly zaznamenány rovněž v Bangladéši a ve Vietnamu.

V roce 2015 američtí vědci zveřejnili studii, podle níž záhadná úmrtí stovek indických dětí mohou souviset s konzumací velkého množství liči na lačno. Vědci poukázali na to, že liči obsahuje toxin zvaný hypoglycin, který oslabuje schopnost těla produkovat potřebnou glukózu.

Protože ve většině případů děti jedly liči hned po ránu na zahnání hladu, aniž měly před spaním večeři, hladina cukru v jejich krvi byla před konzumací ovoce už dost nízká. U některých dětí pak nastalo hypoglykemické kóma, které může bez včasné pomoci vést k poškození mozku i ke smrti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janhu ( 17. června 2019 20:09 )

děti jedly liči hned po ránu na zahnání hladu­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­..
další oběti kapitalismu zrůdného zločineckého hyenistického systému

i děti v čr mají hlad zavinili to kapitalisti obedyprodeti.cz


912 000 000 obětí kapitalismu ,25000 mrtvých každý den Každých pět vteřin zemře hlady jedno dítě; * Každý rok se narodí 17 milionů dětí s podváhou, protože jejich matky trpí podvýživou osn.cz­/zpra­vodaj­stvi/z­pravy/­zpra­va.ph­p?id=1­281

Zobrazit celou diskusi