Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Lékaři odpojí Vincenta (42) od výživy. Během několika dnů zemře, matka prosí o pomoc

Autor: ČTK, tva - 
2. července 2019
14:48

Lékaři z nemocnice v Remeši v úterý opět přestanou uměle vyživovat Francouze, který je od roku 2008 ve vegetativním stavu. S odvoláním na několik zdrojů o tom informovala agentura AFP. Krok, který na konci června svým verdiktem umožnil kasační soud v Paříži, by měl během několika dnů vést k pacientově smrti. Spor o osud Vincenta Lamberta se u soudů vedl šest let a rozdělil nejen jeho rodinu, ale i francouzské veřejné mínění.

Odpojení Lamberta od umělé výživy na úterý avizoval doktor Vincent Sanchez v e-mailu, který zaslal každému z členů pacientovy rodiny. Lékař podle AFP v dopise vyzval všechny zúčastněné k zodpovědnému chování, aby byl konec života Vincenta Lamberta „co možná nejpokojnější, nejintimnější a nejosobnější“.

Dvaačtyřicetiletý Lambert je od nehody v roce 2008 ve vegetativním stavu a podle lékařů nevnímá své okolí. Lékařský tým z nemocnice v Remeši po pětiletých marných pokusech o zlepšení v roce 2013 doporučil odpojit ho od přístrojů zajišťujících umělou výživu. Zatímco manželka Rachel a někteří pacientovi sourozenci s tím souhlasili, rodiče a další příbuzní byli proti. Obrátili se proto na justici a o případu v roce 2015 rozhodoval i soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten ponechal v platnosti dřívější verdikt povolující přerušení výživy.

Případ plný soudních zvratů

Lékaři 20. května začali Lamberta odpojovat od přístrojů a začali mu podávat silná sedativa. Očekávali, že zůstane naživu několik dní, nejvýše týden. Ještě týž den ale odvolací soud vydal předběžné opatření, na jehož základě museli lékaři obnovit podávání umělé výživy do doby, než se k případu vyjádří výbor OSN pro práva lidí s postižením, na který se obrátili Lambertovi rodiče.

V pátek ale kasační soud, což je nejvyšší odvolací instance ve Francii, rozhodl, že se lékaři mohou řídit původním soudním rozhodnutím a „s okamžitou platností“ odpojit muže od výživy. Právní zástupce Lambertovy manželky verdikt označil za „tečku za touto aférou“.

V pondělí se Lambertova matka Viviane ale obrátila na Radu OSN pro lidská práva (UNHRC) s žádostí o podporu ve snaze o pokračování umělého vyživování jejího syna. „Bez vašeho zásahu bude můj syn obětí eutanazie kvůli svému mozkovému handicapu,“ řekla Lambertova matka.

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.

lunatic ( 2. července 2019 16:32 )

Úplně jsem se v tom nezorientoval ;znamená to,že dotyčný nechodí do práce?

Sibyla ( 2. července 2019 16:17 )

Brání něco matce vzít si ho domů a krmit ho "žanetkou" (PEG) ? Určitě má peg zavedený - jinak by to ani nešlo.
Nechci být krutá, chápu i tu matku, ale v nemocnici o něj pečují cizí lidé a takový pacient vyžaduje pleny, několikrát denně i v noci polohovat, koupat na vodním lůžku, kontrolovat, pravidelně vážit ....
Člověk rád pracuje, když to má smysl, ale má tohle ještě smysl?
Pokud vnímá, tak se mu daleko lépe bude dařit doma.

Zobrazit celou diskusi