Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Teenageři na cestách: Vlastnoručně sestavili letadlo a chtějí uletět 12 tisíc kilometrů

Autor: Darina Jíchová - 
17. června 2019
21:22

Skupinka jihoafrických teenagerů vyrazila na výlet z Kapského Města do egyptské Káhiry. Na tom by asi nebylo nic zvláštního, nicméně náctiletí letí ve vlastnoručně vyrobeném letadle, které střídavě pilotují. Před sebou mají šestitýdenní cestu dlouhou 12 tisíc kilometrů. Jejich letadlo má za sebou už první úspěšnou zastávku v Namibii, informovala stanice BBC.

Čtyřmístný letoun Sling 4 zkonstruovalo 20 středoškoláků z různých částí Jihoafrické republiky, kteří se zapojili do iniciativy letecké společnosti Airplane Factory a organizace U-Dream Global. „Záměrem tohoto projektu bylo ukázat Afričanům, že nic není nemožné, když se na to plně soustředíte,“ vysvětlila sedmnáctiletá Megan Wernerová, jedna z pilotek letadla.

Start cesty do Káhiry: 

Teenageři měli na sestavení letadla tři týdny, součásti jim poskytla právě Airplane Factory, která malé letadlo vyrobila. Sada ke stroji obsahovala více než tisíc malých částí, které bylo nutné ke stroji přidělat. „Když se dívám na letadlo, jsem na sebe opravdu pyšná. Nevěřila jsem, že to zvládneme. Připadá mi jako naše dítě, moc si ho cením,“ dodala Agnes Keamogetsweová Seemelaová (15).

Výhled z kokpitu je podle teenagerů dechberoucí

„Létá hladce a ten výhled ze shora je dechberoucí,“ uvedla Agnes. První cesta letadla vedla z Johannesburgu do Kapského Města, odkud skupinka oficiálně startovala. „Pomáhala jsem stavět trup letadla, horizontální a vertikální stabilizátory a křídla,“ popsala Agnes.

„Lidé z naší komunity byli nejdřív v šoku, když jsem řekla, že se do iniciativy zapojím. Nevěřili mi, že dávám dohromady letadlo, kterým pak poletíme do Káhiry,“ uvedla Agnes pocházející z nejmenší jihoafrické provincie Guateng. „Teď jsou na mě ale hrdí,“ doplnila dívka.

Byla to ale Megan, kdo přišel s tímto nápadem, sehnala si zbytek týmu a přihlásila se do projektu. U-Dream Global si vybíralo mezi více než tisícem různých uchazečů, jejichž let by zasponzorovali. Megan je rovněž jednou ze šesti teenagerů v její 20členné skupince, která má leteckou licenci. Šestice se bude o pilotování stříbrného letadla s logem U-Dream Global a dalších sponzorů střídat.

Motor letounu sestavili experti

„Licenci jsem si dělala při studiu na střední škole, je to jako dělat vysokou, zatímco nemáte ještě maturitu,“ komentovala Megan. Její otec Des Werner je komerční pilot, letoun Sling 4 dobře zná, podle něj ho obvykle sestavují nejméně tři tisíce mužů, práce jim zabere několik hodin.

„Jestli práci rozdělíte mezi 20 dětí, které budou letoun dávat dohromady pod odborným dohledem, dá se to stihnout do tří týdnů. Motor a leteckou elektroniku samozřejmě smontovali experti. Zbytek ale dělaly děti,“ uvedl Werner.

Teenageři jsou pod dohledem

Sling i se svou náctiletou posádkou úspěšně odstartoval z Kapského Města, jejich první zastávkou bylo po šesti a půl hodinách letu namibijské město Luderitz. Teenageři se po cestě do Egypta zastaví také v Zimbabwe, Malawi, Tanzanii, Keni, Etiopii a Eritreji. Na zpáteční cestě se vydají po jiné trase, tentokrát přistanou v Ugandě, Rwandě, Zambii nebo Botswaně.

Teenagery ve vzduchu doprovází další Sling 4, na jehož palubě jsou dva profesionální piloti připraveni zasáhnout v případě potřeby a dva zbylí náctiletí piloti, kteří se v pravidelných intervalech střídají o pilotování teenagerského stroje. Účastníci projektu se na svých cestách zúčastní několika přednášek, kde mají vystoupit s motivačními projevy. „Je úžasné vidět, jak lidé čerpají inspiraci z toho, co děláme. Mám z toho husí kůži,“ uzavřela Megan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi