Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nechcete štípance a nemoci od komárů? Stačí rozpustit cukr, naznačila studie

Autor: Mii - 
16. června 2019
19:00

Začátek léta se rychle blíží, teploty už překonaly tropickou třicítku a s nimi přicházejí i komáři. Notoricky otravný hmyz, který nevynechá jedinou příležitost štípnout vás a nasát vaši krve. Nebo vynechá? Studie švýcarských vědců z Univerzity v Lausanne uvádí, že mnohem radši než naší krev si dají cukr, jak uvedl časopis Plos Biology. Do místnosti by mělo stačit umístit sklenici vody s rozpuštěným cukrem a komáři se u ní zastaví.

Po krvi prahnou jen samičky komárů, protože jim poskytuje vitaminy a minerály pro jejich vajíčka. Je to jejich biologická přirozenost, po nasátí přichází psychologická úleva. Vědci se proto snažili najít jinou látku, která by pro samičky znamenala stejný efekt, ale nebyla krví.

Odborníci slavili úspěch s cukrovým roztokem. Zjistili, že mladým samičkám komárů tygrovaného dával psychologickou odezvu, jakou hledali. „Hlavně je to zpomalilo v následném hledání krve u lidského hostitele,“ řekl Richard Halfpenny, profesor biologie na Univerzitě Staffordshire pro web The Conversation.

Budoucí reprodukci komárů navíc cukr nijak neublížil, naopak. „Zajímavé především bylo, že autoři zjistili, že cukr zvyšoval u komárů úroveň proteinu známého jako vitellogenin. To je důležitý komponent při produkci vaječného žloutku, kterým se živí ještě nenarození komáři,“ uvedl profesor.

Vitellogenin obvykle komáří samičky produkují při sání krve. Protože po něm prahnou, jakmile se u nich dostane na určitou úroveň, o krev přestávají mít zájem. Toto zjištění může v budoucnosti vést k tvorbě lepších repelentů.

Experti: Nespasí to svět, ale může to pomoci

Výzkumníci ale upozorňují, že bude třeba provést ještě další studie, než se s informací o cukru bude moci naložit. Navíc představa, že by si celá Asie, Afrika a Jižní Amerika začaly polévat všechno cukrovou vodou, aby se vyhnuly infikovaným komárům, nepůsobí reálné.

Je tu také problém, že cukr vábí především mladé samičky. A je třeba zmínit, že jakmile se od něj dostanou dále, opět se vrátí k prahnutí po krvi, což opět není ideální.

Cukrová voda tak může posloužit jako rychlé, levné a zároveň polovičaté řešení, pokud člověk například jede na chatu a nemá nic jiného po ruce. Nejlepší bude použít více ochran najednou, takže repelent, oblečení s dlouhým rukávem a dát za okno bylinky, které jim nevoní, například citrónovou trávu nebo mátu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ostuda ( 17. června 2019 02:06 )

tak teď už mi je jasný kde si to chytla

Fanistarra ( 16. června 2019 23:19 )

Získejte bonus zdarma >> www.Bredhot.com

Zobrazit celou diskusi