Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci objevili revoluční lék na plicní infekce: Doma ho má každý

Autor: Mii - 
3. dubna 2019
21:48

Sladký podtón by v budoucnosti mohla mít léčba plicních onemocnění. Vyplývá to z výzkumu, který provedla Manchesterská univerzita a jehož výsledky zveřejnila v lékařském časopise Nature Immunology. Glukóza obsažená v cukru má podle studie zásadní vliv na buňky dýchacího systému a v konečném důsledku může pomáhat léčit zánětlivá onemocnění.

Vědce myšlenka léčby pomocí inhalace cukru napadla při výzkumu vlivu glukózy na imunitní systém respiračního ústrojí. Objevili, že zablokováním receptorů citlivých na cukr dojde k oslabení zánětů, které hrají důležitou roli v alergiích nebo při astmatech.

Z toho by vyplývalo, že člověk s plicním onemocněním potřebuje přijímat méně cukru. Jenže výzkumníky napadl opak – když ho přijme více, nastartuje to imunitní systém, který se s infekcí vypořádá.

„Je možné, že provize glukózy mohou zvýšit záněty a tím ochránit před některými plicními infekcemi,“ uvedl ve studii její vedoucí lékař Andrew MacDonald. „Není vyloučeno, že inhalování cukru bude jednou krátkodobá terapie, která může fungovat jako léčba,“ myslí si.

Přesný způsob inhalace cukru v textu uveden není. Protože jde ale o látku, která v teple mění strukturu, její vaporizace a klasické inhalování není možné. Nabízí se tak šňupání nosem ve formě prášku.

Hodný i zlý cukr

Vědci svou teorii testovali na myších, respektive jejích krevních buňkách nazvaných makrofágy. Ty jsou důležitou součástí imunitního systému, kde plní roli jakýchsi „vysavačů“, protože odstraňují škodlivé organismy a materiál. Manchesterský tým odhalil, že makrofágy potřebují dostatek glukózy, aby fungovaly na maximum.

Cukr tak ve výsledku může pomoci i ublížit, záleží na nemoci. Když ho bude moc, dokáže zhoršit problémy, jako je astma nebo parazitické infekce plic vyskytující se v Africe a Evropě. Makrógy by u těchto nemocí měly mít cukrové receptory zablokované. Oproti tomu stimulování cukrem může vyvolat chtěnou imunitní reakci u bronchiálních infekcí, při kterých se kašle.

„Onemocnění dýchacího systému způsobují utrpení jak ve vyspělém, tak rozvojovém světě. Stovky lidí jsou jen v Británii každý den přijímány do nemocnic s astmatickými záchvaty. Stejně tak Asie a Afrika trpí potenciálně smrtelnými parazitickými infekcemi plic. Zjištění, že úprava úrovně glukózy může být jednou kritickým faktorem při léčbě těchto nemocí, je neuvěřitelně vzrušující,“ uzavírá MacDonald.

balin ( 4. dubna 2019 09:38 )

to ho musíš najprv rozdrviť na prášok, na jednu kôpku dať fruktózu, na druhú glukózu a len tú inhalovať

kukuku ( 4. dubna 2019 08:53 )

Kostkový cukr se inhaluje problematicky.

animka ( 3. dubna 2019 22:01 )

Bullshit!!

animka ( 3. dubna 2019 22:01 )

Bullshit!!

Zobrazit celou diskusi