Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trumpův a Macronův strom „přátelství“ zmizel. Listnáč v Bílém domě uschnul

Autor: Darina Jíchová - 
11. června 2019
20:35

Při loňské návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Bílém domě to vypadalo, že on a prezident Spojených států Donald Trump si padli do oka. Muži se objímali a vřele spolu diskutovali, společnou řeč našly i jejich manželky Brigitte Macronová a Melania Trumpová. Muži spolu na závěr Macronovy návštěvy zasadili dub. Strom ale nevydržel ani rok a podle francouzského tisku uschnul.

„Před 100 let američtí vojáci bojovali ve Francii v Belleau, bránili naši svobodu. Tento dub, můj dar pro Donalda Trumpa, je připomínkou vazeb, které nás pojí,“ napsal v loni na svém twitteru Macron poté, co s Trumpem společnými silami zasadili strom v zahradě Bílého domu.

Trump s Macronem zasadili mladý dub během návštěvy francouzského prezidenta v Bílém domě Trump s Macronem zasadili mladý dub během návštěvy francouzského prezidenta v Bílém domě | Reuters

Od té doby vztah mezi dvěma prezidenty ochladl, neshodli se ani na otázce Íránu, ani tématu zahraničního trhu. Ve Washingtonu se nedaří ani francouzskému dubu, deník Le Monde i list Le Figaro s odkazem na diplomatický zdroj informovaly, že strom uschl.

Strom musel do karantény

Dub s sebou nesl jasnou symboliku, pocházel z lesa u Belleau, kde v roce 1918 během první světové války položilo život na 1811 Američanů. Už pár dní poté, co ho Trump a Macron zasadili, však z Bílého domu záhadně zmizel. Prý musel být přemístěn do karantény.

„Karanténa je povinná pro všechny živoucí organismy dovozené do Spojených států,“ vysvětlil francouzský ambasador v USA Gérard Araud, ujistil však, že strom bude zase zpátky zasazen na své místo. K tomu ale nikdy nedošlo. Zdroj sdělil agentuře AFP, že dub během karantény uschnul, francouzský tisk zprávu potvrdil až letos.

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi