Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo povede Británii? Mayová to jako lídr vládních konzervativců „zabalila“

Aktualizováno -
10. června 2019
14:17
Autor: ČTK, tva - 
7. června 2019
17:20

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek oficiálně skončila jako vůdkyně vládních konzervativců. O své rezignaci informovala poslanecký klub strany známý jako Výbor 1922, který očekávaný vývoj potvrdil v tiskové zprávě. Naplno tak začíná proces výběru nového lídra, a tedy i příštího britského premiéra. Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier v této souvislosti varoval, že s výměnou v čele britské vlády se nic nezmění na složitosti otázky fungování irské hranice po odchodu Británie z EU.

Mayová byla hlavní tváří Konzervativní strany od července 2016. To, že pátek 7. června bude jejím posledním dnem v této roli, oznámila před dvěma týdny, když ztroskotal její čtvrtý pokus o ratifikaci dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Svůj krok Mayová podle všeho nebude veřejně komentovat.

Výzvám k rezignaci Mayová čelila v podstatě už od listopadového uzavření dohody o podmínkách brexitu, v prosinci ale ustála vnitrostranické hlasování o důvěře. „Rozvodovou“ dohodu se třikrát pokusila prosadit v parlamentu, poslanci ale dokument pokaždé odmítli. Když po dlouhých jednáních s opozicí v květnu oznámila nový plán na ratifikaci dohody, vzbouřila se proti ní i část kabinetu, načež premiérka na konci týdne oznámila harmonogram svého odchodu. Downing Street 10 tedy opustí bez splnění svého hlavního cíle: vyvést Británii z unie.

Vládu Mayová povede až do léta

„Její tým se snaží formovat její odkaz tak, aby přesahoval selhání v otázce brexitu. Svému nástupci ale zanechává Mayová národ, v němž tradiční politické rozdělení nahlodávají silné postoje ohledně toho, zda by měla Británie opustit EU a jakým způsobem by k tomu mělo dojít,“ shrnula situaci agentura Reuters.

Britskou vládu ale Mayová povede až do konce volby nového stranického lídra, která má skončit v týdnu od 22. července. Za favorita nadcházejícího souboje je považován exministr zahraničí a bývalý starosta Londýna Boris Johnson, nemalé šance mají také současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove či bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

O post předsedy strany zatím hodlá usilovat 11 kandidátů

Nominační proces potrvá do dnešní 18:00 SELČ. Každý z kandidátů potřebuje podporu nejméně osmi poslanců, aby se o funkci mohl ucházet. Dosud tento práh překročilo šest z 11 uchazečů. Po sérii hlasování konzervativních poslanců v příštích 14 dnech zbudou pouze dva kandidáti, o kterých následně bude hlasovat členská základna. Nový předseda by měl být znám do konce července.

Přihlášku každého zájemce musí podpořit osm konzervativních poslanců. Volba jako taková začne 13. června, kdy začne série hlasování na úrovni poslanců. Tento proces zúží pole kandidátů na finální dvojici, mezi níž se bude v poslední fázi rozhodovat členská základna strany.

Johnson se v neděli postaral o rozruch, když řekl, že by jako premiér zadržel dohodnutou platbu 1,12 bilionu korun jako finanční vyrovnání s EU, dokud Brusel nedá Londýnu lepší podmínky pro odchod z evropského bloku. Zrušil by též takzvanou irskou pojistku, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Má rovněž v úmyslu snížit daně podnikatelům a zvýšit práh, od něhož zaměstnanci platí 40procentní daň z příjmu.

Nevýrazný Hunt s vlivnou podporou

Šance vystřídat Mayovou v čele strany má ovšem i ministr zahraničí Jeremy Hunt, který v této pozici nahradil právě Johnsona. Je ale mnohými považován za nedostatečně výrazného, aby přilákal konzervativcům ztracené voliče. Hunt při referendu v roce 2016 hlasoval pro setrvání v unii, nyní však slibuje vyjednat lepší dohodu a vyvést Británii z EU. Pro svou kandidaturu získal podporu vlivné ministryně práce Amber Ruddové a ministryně obrany Penny Mordauntové.

Naopak vyhlídky dalšího z uchazečů, ministra životního prostředí a jednoho z vůdců kampaně za odchod Británie z EU, Michaela Govea se nejspíše značně snížily poté, co o víkendu pod tlakem přiznal, že před 20 lety bral kokain. On sám svůj prohřešek označil za velkou chybu, kandidatury se ovšem přes vlnu kritiky vzdát nehodlá.

Exministr pro brexit Dominic Raab je mezi uchazeči hlavním oponentem Johnsona v brexitovém křídle strany. O Británii tvrdí, že byla „ponížena“ brexitovým vyjednáváním.

Hancock odmítá brexit bez dohody

Další z kandidátů Matt Hancock na téma brexitu uvedl, že politici musí být upřímní ohledně kompromisů, jejichž cílem je brexitovou dohodu prosadit v dolní komoře parlamentu. Stanici BBC řekl, že odchod bez dohody parlament nikdy neschválí. Pokusil by se znovu projednat smlouvu s EU, ale hlavně by se soustředil na to, aby smlouva prošla parlamentem.

Bývalý bankéř a syn pákistánského řidiče autobusu Sajid Javid je od dubna letošního roku britským ministrem vnitra. V této pozici měl na starosti i záležitosti imigrace, která stála v popředí kampaně za brexit. Před svou kandidaturou do čela konzervativců na sebe upozornil tvrdým postojem při potírání pašeráků převážejících migranty malými čluny přes průliv La Manche.

Mark Harper, Esther McVeyová, Rory Stewart, Sam Gyimah a Andrea Leadsomová zatím nedosáhli potřebné podpory osmi poslanců. Hrozí jim proto, že budou z nominace vyřazeni.

Nový premiér, stejné výzvy

Barnier, který byl při vytváření „rozvodové“ dohody hlavním vyjednavačem EU, v pátek varoval, že nový britský premiér bude čelit stejné výzvě v podobě zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Kvůli tomuto společnému cíli byla do brexitové dohody zahrnuta takzvaná irská pojistka, avšak tento mechanismus byl následně v Británii hlavním terčem odpůrců dohody.

„Ten problém je tady, vytvořil ho brexit... Ať se stane cokoli, nový premiér ten problém nezmění. Ten problém je tady a nový premiér bude mít zodpovědnost ho s námi řešit,“ citoval Barniera Reuters.

jukepetr ( 7. června 2019 19:18 )

Naaajděte blízko vás budoucí přítelkyně:
nebo žena pro na jednu noc zde: da.gd/nahe

Zobrazit celou diskusi